Навигација

Опис предмета

2127032 - Информатички практикум 2

Спецификација предмета
НазивИнформатички практикум 2
Акроним2127032
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Скандинавски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаПраћење предмета је условљено бројем места на предмету и претходно одслушаним предметом Информатички практикум 1. Полагање предмета је условљено претходно положеним испитом из предмета Информатички практикум 1.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање основних знања о врстама и функционисању софтвера савремених рачунара и обучавање за његово активно и креативно коришћење у свакодневном животу и професионалном раду, посебно услужног софтвера и софтвера за табеларно израчунавање.
    Исходи учења (стечена знања)Студент познаје основне карактеристике софтвера савременог рачунара. Уме да користи програм Excel на нивоу напредног корисника.
    Садржај предмета
    Линк ка страници предметаhttp://www.fil.bg.ac.rs/misko/flf/ip2/ip2.html
    Садржај теоријске наставеПојам софтвера (апликативни, системски и злонамерни софтвер). Оперативни системи и њихове основне функције. Систем датотека и каталога и њихово адресирање (апсолутно и релативно). Услужни софтвер (уређивачи текста, управљачи системом датотека и каталога, анти-злонамерни софтвер, софтвер за компресију и декомпресију података, комуникациони софтвер). Програмски језици и језички преводиоци (компилатори и интерпретатори). Рачунарске мреже. Карактеристике комуникационог канала. Архитектура мрежа (физичке и логичке топологије мрежа, мрежни протоколи). Медијуми за пренос података у мрежи и мрежни хардвер.
    Садржај практичне наставеОбука за рад са оперативним системом Windows и програмом Microsoft Excel. Табеларно представљање података, форматирање ћелија, апсолутно и релативно адресирање ћелија. Сортирање и филтрирање података. Рад са формулама. Основне математичке и статистичке функције у формулама. Функције за рад са текстом, датумом и временом у формулама. Функције исказне логике, условно израчунавање и условно форматирање. Рад са графиконима.
    Литература
    1. Милош Утвић, материјал на вебу за предмет Информатички практикум 2 (рад са формулама у програму Microsoft Excel, апсолутно адресирање датотека и каталога у оперативном систему Windows), http://www.fil.bg.ac.rs/misko/flf/ip2/ip2.html
    2. Цветана Крстев, материјал на вебу ("Мреже"), http://www.matf.bg.ac.rs/~cvetana/
    3. Филип Марић, Рачунарство и информатика 1 : уџбеник за први разред гимназије, Београд : Klett, 2020
    4. Н.Клем и Д. Маринчић, Рачунарство и информатика за II разред гимназије, Завод за уџбенике и наставна средства, 2011.
    5. Стевановић, В. Tabelarne kalkulacije : Microsoft Excel 2010 : priručnik za pripremu ECDL ispita. Beograd: Službeni glasnik, 2012.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    12
    Методе извођења наставеинтерактивно-комуникативне, интерактивне (практичан рад за рачунаром)
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит40
    Практична настава25Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари