Навигација

Обавештење декана студентима

Опште вести

Овим путем обраћам се студентима Филолошког факултета, како бих их упознала са озбиљним проблемима у раду Студентског парламента на које указују студенти Факултета (знатан број студената обраћа се Деканском колегијуму и секретару Факултета са жалбама на рад Студентског парламента), као и студентске организације и тела на нивоу Универзитета и Републике Србије. 

Дана 11. IX студенти Филолошког факултета са различитих група обавестили су декана да су упутили жалбу студенту омбудсману Универзитета у Београду јер су избачени из групе „Студенти Филолошког факултета Универзитета у Београду" на Фејсбуку, коју воде председник Студентског парламента Факултета Ивана Газдић, студент продекан Александар Стојановић и члан Студентског парламента Жељко Божић (све троје са студијског профила Украјински језик, књижевност, култура. Студенти тврде да су избачени јер су члановима Председништва Студентског парламента Факултета упутили критике и поставили значајна питања на која они неколико месеци одбијају да одговоре, и додају да постоји још студената којима је онемогућен приступ групи. Овакав поступак представља недвосмислен пример цензуре. Поред тога, истичем и следеће, недопустиве проблеме у начину функционисања Студентског парламента, а нарочито његовог руководства. 

Председништво Студентског парламента није одговорило на упит Деканског колегијума од 10. VII 2023о томе шта се десило са новцем који Факултет уплаћује Парламенту, односно Удружењу студената Филолошког факултета (УСФФ), чији је правни заступник Александар Стојановић, за студентске активности, укључујући и пројекат „Студенти студентима".

Студентски парламент није одговорио на допис студента омбудсмана Универзитета у Београду који указује да СП ФФ не ради ни у складу са прописима, ни у интересу студената.

 Студентски парламент није упознао студенте са њиховим правима; у школској 2021/22. и 2022/23. години студентима није правовремено упутио јавни позив да се пријаве да представљају своје колеге у факултетским телима и органима, нити је дефинисао и објавио критеријуме по којима би се у Парламенту обављали избори за студентске представнике.  

Нерегуларност у раду СП ФФ подвукли су универзитетски омбудсман УБ и студент омбудсман УБ у допису Студентском парламенту и декану од 23. VIII 2023, у ком наводи да Студентски парламент није ускладио своја акта са кровним Законом о студентском организовању из 2021. године и да поступање Студентског парламента Филолошког факултета нарушава част и углед студената. 

Студентски парламент Факултету не подноси финансијски извештај (чиме крши чл. 6, ст. 10 Закона о студентском организовању), нити је, у складу са чл. 6 ст. 14 Закона о студентском организовању, истакао одлуку о расподели средстава за ваннаставне активности студената, то јест финансијски план за реализацију ваннаставних активности предвиђен и чл. 107 Правилника о раду Студентског парламента Филолошког факултета. Стога је нејасно на који начин се – и према којим критеријумима – у Студентском парламенту доносе одлуке и врши расподела средстава опредељених за студентске активности на основу годишњег Финансијског плана Факултета који доноси ННВ. О томе сведочи и примедба чланова Драмске секције Факултета како нису били упознати са чињеницом да декану могу упутити молбу за покривање трошкова организације представе, већ су почели да у ту сврху прикупљају сопствена средства, пошто су од председништва Студентског парламента добијали нетачне информације.

Најзад, студенти се нарочито жале на слаб одзив студентских представника на седницама ННВ-а које се тичу посебно важних студентских питања, попут Календара рада, као и на неизвештавање студентских представника о садржају дискусија. Тако је на IV редовној електронској седници у 2021/22. години (одржаној од 1. до 7. II 2022), када се ННВ позитивно изјаснило по молби Студентског парламента за одржавање додатног испитног рока, учествовао свега 31 од 60 студентских представника.

 Mолбу за измену Календара рада у  школској 2022/23. години Александар Стојановић и Ивана Газдић ННВ-у су упутили тек 5. VII 2023, само десетак дана пред почетак распуста. У овој молби тражено је одржавање рока „за све, писмене и усмене испите, од 27. до 30. септембра 2023. године", иако је јасно да за само четири дана није могуће одржати све испите (само студијски програм ЈКК на свим групама има преко 1200 предмета, од чега значајан број има и писмени и усмени део итд.). Стога је ННВ-у на изјашњавање упућен предлог да се додатни испитни рок одржи од 27. до 30. IX 2023, а да катедре одлуче који ће се испити у њему држати. То је једини технички изводљив начин да се додатни рок одржи и на тај начин је организован и претходних година. Међутим, на ванредној електронској седници ННВ-а сазваној овим поводом, учествовао је свега 21 од 60 представника Студентског парламента. Притом, ти представници су се већински изјаснили против одржавања предложеног додатног рока. Дана 23. IX cтуденти катедара за оријенталистику, германистику, англистику, романистику, славистику, италијанистику, неохеленске студије, хунгарологију, општу књижевност и теорију књижевности, српски језик са јужнословенским језицима и српску књижевност са јужнословенским књижевностима, незадовољни улогом и наведеним поступцима Студентског парламента, обратили су се директно декану „у име студената који су потписали петицију за додатни (седми) рок" и замолили да Факултет нађе начин да изађе у сусрет оним студентима којима би додатни рок био прилика да задрже буџетски статус, смештај у домовима и стипендије, да испуне критеријуме за ослобађање од враћања студентског кредита итд.

Имајући у виду све наведене чињенице, закључујем да су Ивана Газдић као председник Студентског парламента и Александар Стојановић као студент продекан и правни заступник Удружења студената Филолошког факултета озбиљно нарушили начела транспарентности у раду студентских органа и кључни принцип и разлог постојања Студентског парламента – интерес и добробит студената.

Будући да тело које би требало да буде посредник између Деканског колегијума и студената, очигледно и у дужем периоду ради против интереса студената ФФ, позивам студенте да се уколико имају било какве недоумице и питања обрате директно члановима Деканског колегијума ФФ.

 

С поштовањем,

декан Филолошког факултета Универзитета у Београду,

проф. др Ива Драшкић Вићановић