Navigacija

Opis predmeta

2105023 - Književnost od renesanse do racionalizma

Specifikacija predmeta
Naziv Književnost od renesanse do racionalizma
Akronim 2105023
Studijski program Srpska književnost i jezik
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 9.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta U okviru predmeta Književnost od renesanse do racionalizma studenti se upoznaju sa osnovama književnosti humanizma i renesanse i baroka i relacijama evropske literature, naročito italijanske, sa književnošću istog perioda koja se razvijala na području Dubrovnika i Boke Kotorske. Upoznaju se sa socio-kulturni i literarnim kontekstom nastanka i razvoja humanizma i renesanse i baroka, poetikom, stilom, estetikom, književnim rodovima i vrstama i s najznačajnijim autorima u okviru svake epohe. Stiču znanja neophodna za razumevanje i estetsko vrednovanje renesansne i barokne književnosti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti će steći akademska znanja o književnosti humanizma i renesanse i baroka u evropskom kontekstu. Biće osposobljeni da analiziraju poetičke, estetske i strukturalne odlike pojedinih književnih dela u širem književnoistorijskom kontekstu. Osposobiće se i za samostalno sticanje znanja iz navedenih književnoistorijskih područja, njihovu primenu u različitim profesionalnim oblastima i prenošenje u obrazovnom procesu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Nastava iz predmeta Književnost od renesanse do racionalizma ostvaruje se proučavanjem programskih sadržaja koji obuhvataju: pregled književnosti i poetike humanizma u Dubrovniku i Boki Kotorskoj; pregled renesansnog pesništva (petrarkistička poezija, ostale vrste poezije, hrišćanska renesansa, manirizam, farsa, pastoralna drama, eruditna komedija) i poetika pojedinih žanrova; književnoistorijski pregled barokne literature (komični i religiozni spev, ep, lirska poezija, melodrama i druge dramske vrste) i poetike pojedinih žanrova; osvetljavanje intertekstualne povezanosti s drugim nacionalnim literaturaturama ovih razdoblja.
    Sadržaj praktične nastave Praktično tumačenje i vrednovanje pojedinih reprezentativnih dela oblasti obrađenih u teorijskoj nastavi.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 4
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari