Навигација

Библиотекарство и информатика

Обавештења

Архива вести
МАС ПРАКСА

МАС ПРАКСА

Обавештавамо студенте мастер студија да ће први део стручне праксе почети у недељу, 17. марта 2024. године у 11,...

Студијски програм – Основне академске студије

Библиотекарство и информатика
За време студија студенти ће се бавити областима историје књиге и библиотека, управљања знањем, библиотекарства, библиографије, музеологије, архивистике, библиотечке информатике, рачунарске лингвистике, менаџмента и маркетинга у институцијама културе. Стећи ће вештине у проналажењу, организацији и дистрибуцији информација које су забележене у књигама, часописима, новинама, архивској грађи, али и многим другим форматима на екрану, папиру или неком другом носиоцу. Добро ће овладати процесом комуникације, усвојиће знања из програмирања, као и управљања веб-страницама и базама података. Унапредиће постојеће и стећи ново знање два страна језика. Познаваће организацију знања, структуру информација и биће специјализовани за претраживање најразличитијих каталога и база података.

Студијски програм – Мастер академске студије

На Катедри за библиотекарство и информатику од школске 2023/24. године уписује се студијски програм Библиотекарство и информатика, а након завршених мастер студија стиче се звање мастер библиотекар.

Историјат

Школовање библиотечког кадра на високошколском нивоу у Србији почиње 1963. године, када је на Филолошком факултету у Београду основана Катедра за библиотекарство. Прва ове врсте на целом југословенском простору, Катедра је изазвала интересовање библиотекара, библиотека и библиотекарских удружења. На Катедру су уписане само две генерације студената. Ипак, захваљујући оснивачима, пре свега проф. др Мирославу Пантићу и неколицини професора и наставника, дипломирало је седамнаест студената.

Модернизацијом наставе и реформом високог школства 1978. године на Филолошком факултету је уведено неколико смерова за трећу и четврту годину студија, међу којима и Смер за библиотекарство. Смер је претпостављао двогодишње студије библиотекарства (4 семестра) уз редовне четворогодишње студије на једној од група Филолошког факултета. Оснивач и руководилац Смера била је др Љубица Ђорђевић, ванредни професор. У периоду од 1980/81. до 1990/91. школске године дипломирало је 67 студената. 

Библиотека

Библиотека Катедре за библиотекарство и информатику поседује близу 5.000 публикација које се уклапају у потребе студената и професора Катедре, па се тако у њој налазе референсна збирка, литература из области библиотекарства, информатике, историје књиге и библиотека, музеологије, културологије, архивистике, менаџмента, те известан број публикација домаће и стране белетристике. Читаоница са шест читалачких места отворена је радним даном од 10 до 15 часова у кабинету 525.

Контакти

  • Заменик управника Катедре
  • Проф. др Бојан Ђорђевић
  • кабинет 532
  • Библиотекар и секретар Катедре 
  • Жаклина Виторовић
  • 011/2021-617
  • кабинет 525