Навигација

Опис предмета

2126151 - Основе лингвистичке анализе

Спецификација предмета
НазивОснове лингвистичке анализе
Акроним2126151
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљеност другим предметимаНема.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је савладавање основних метода и поступака који се примењују у лингвистичким анализама, стицање и продубљивање знања о језичким јединицама и организацији лингвистичких нивоа, те овладавање компетенцијама неопходним за даље продубљено изучавање људског језика.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти ће усвојити основне методе и поступке лингвистичке анализе. Биће оспособљени да самостално врше основну анализу језичке грађе, како из познатог, тако и из непознатог језика, на свим лингвистичких нивоима, и стећи ће неопходну основу за даље стизање знања у области науке о језику.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновни лингвистички нивои. Језик као систем. Фонологија: основе анализа у фонологији; критеријуми за класификацију гласова; фонемска анализа; формулисање фонолошких правила. Граматика: прескриптивни и дескриптивни приступ; нивои адекватности граматика; граматичке класе и категорије. Морфолошка анализа: основе морфолошке анализе; основни појмови и поступци; флективна морфологија, деривациона морфологија. Синтаксичка анализа: синтаксичке јединице; синтаксичке функције; основе синтаксичке анализе; синтаксичке структуре; комуникативно-граматичка анализа реченице. Лексикологија: лексичке јединице; основни појмови и модели; организација лексикона; парадигматски и синтагматски лексички односи. Семантичка анализа: основе семантичке анализе; лексикон семантика; реченична семантика. Прагматика: основне анализе у прагматици; значење у контексту; теорија говорних чинова; деикса. Анализа дискурса: основе метода и поступака у анализи дискурса; јединице дискурса; структура дискурса; говорени и писани дискурс.
    Садржај практичне наставеСтуденти утврђују и примењују стечена знања и развијају вештине неопходне за самостално вршење основних лингвистичких анализа радећи/вежбајући на прилагођеној грађи из познатих и непознатих језика, самостално и у групи.
    Литература
    1. Станојчић, Ж. и Поповић, Љ. (било које издање). Граматика српског језика за средње школе. Београд: Завод за уџбенике и наствна средства.
    2. Поповић, Љ. (2019). Комуникативно граматичка анализа реченице; Морфолошка анализа: основни појмови. Београд: Друштво за српски језик и књижевност Србије.
    3. Драгићевић, Р. (било које издање). Лексикологија српског језика. Београд: Завод за уџбенике и наствна средства. (одабрани делови из поглавља 4, 5 и 7)
    4. O’Grady, W., Archibald, J., Aronoff, M. i Rees-Miller, J. (2017). Contemporary Linguistics: An Introduction. (7th Edition). Boston: Bedford/St. Martin’s. (одабрани делови из поглавља 3 и 6).
    5. Kroeger, P. R. (2005). Analysing Grammar: An Introduction. Cambridge University Press. (одабрани задаци за вежбу)
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    31
    Методе извођења наставеТеоријска настава изводи се у интерактивном виду монолошко-дијалошком и демонстративном методом, уз индивидуални рад на консултацијама. Практична настава подразумева самостално решавање практичних задатака на часовима вежби, уз надзор и помоћ сарадника.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит70
    Практична настава15Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари