Навигација

Опис предмета

2127036 - Информатички практикум 4

Спецификација предмета
НазивИнформатички практикум 4
Акроним2127036
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Скандинавски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаПраћење предмета је условљено бројем места на предмету и претходно одслушаним предметом Дигитални текст 2. Полагање предмета је условљено претходно положеним испитом из предмета Дигитални текст 2.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је оспособљавање за активно коришћење формата XML за спецификацију и примену прикагођених језика за означавање структуре и значења делова документа (DTD и XML шема), формата JSON за представљање података у рачунару и њихову размену, као и текстуалног формата BibTeX за припрему електронске библиографије.
    Исходи учења (стечена знања)Студент разуме XML формат, уме да напише једноставну дефиницију типа документа, разуме XML шеме, уме да провери да ли је XML документ добро формиран и да ли је валидан, уме да припреми документ у XML формату у складу са датим DTD-јем или XML-шемом. Уме да састави регуларни израз којим описује садржај XML елемената, али и да опише произвољан образац који се може применити на софистицирано претраживање текста уопште.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТерминологија (елементи и атрибути, корени и празни елемент, једноставан и мешовити садржај елемента, карактерски и парсирани карактерски подаци, коментари, инструкције обраде). Добро формиран и валидан документ. Дефиниција типа документа (DTD). Спољашњи и унутрашњи DTD. Модели садржаја елемената (парсирани карактерски подаци, елемент дете, секвенција елемената, алтернација, понављање, мешовит садржај, празан садржај, произвољан садржај, употреба заграда). Ентитети (карактерски, општи, параметарски). Простори имена и јавни идентификатори. Спецификација, типови и подразумеване вредности атрибута. JSON текстуални формат за представљање објеката. BibTeX формат за обележавање библиографије и цитирање библиографских уноса у документима креираним LaTeX системом. Регуларни изрази. XML Schema као алтернатива за дефинисање типа документа. Рестрикције садржаја елемената употребом регуларних израза.
    Садржај практичне наставеСви појмови и концепти уведени у теоријском делу наставе демонстрирају се практично применом програма за преглед, уређивање и валидацију докумената у форматима XML, JSON и BibTeX (XML Copy Editor, Notepad++, JabRef).
    Литература
    1. Elliotte Rusty Harold , W. Scott Means. XML za programere. Mikro knjiga, 2006.
    2. Бранислава Шандрих, материјал на вебу (http://www.fil.bg.ac.rs/branislava/)
    3. Цветана Крстев, Обележавање текста и XML, материјал на вебу (http://www.matf.bg.ac.rs/~cvetana/)
    4. XML Schema Tutorial, http://www.w3schools.com/schema/
    5. Bibliography management with BibTeX, https://www.overleaf.com/learn/latex/bibliography_management_with_bibtex
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    12
    Методе извођења наставеинтерактивно-комуникативне, интерактивне (практичан рад за рачунаром)
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит45
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари20