Навигација

Опис предмета

2109047 - Руска књижевност 7

Спецификација предмета
НазивРуска књижевност 7
Акроним2109047
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Руски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметиманема условаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДобијање систематизованог знања о развоју руске поезије ХХ века кроз преглед књижевних праваца (симболизам, акмеизам, футуризам, имажинизам, обериути) и периодизацију руске књижевности ХХ века. Оспособљавање студената за тумачење сложених песничких и прозних текстова различитих поетика, те за самостални рад на сваком будућем, новом књижевном тексту.
    Исходи учења (стечена знања)Студент ће стећи општу слику о идејама и поетикама различитих песничких праваца у ХХ веку, такође и о књижевном и културном животу у Русији и Европи у ХХ веку. Моћи ће да сагледа развој руске поезије XX века, да анализира мултимедијални однос поезије с другим видовима уметности (театар, филм, сликарство, музика, балет, архитектура), да тумачи савремени песнички текст.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПроучавање руских књижевних праваца ХХ века на књижевним манифестима и на текстовима аутора. Анализа дијалога писаца у књижевном тексту са књижевном традицијом (руском и европском), са филозофским идејама (Беме, Шопенхауер, Ниче и др.), са другим уметностима (музика и симболисти, сликарство и футуризам). У оквиру анализе песничког текста (од Мерешковског до Бродског, АЈгија и Пригова) на свим нивоима структуре ангажују се стечена знања из књижевности, с акцентом на интертекстуално и митопоетско тумачење текста .
    Садржај практичне наставеВежбе, анализа песничких текстова симболиста, акмеиста, футуриста, имажиниста, обериута, ангажоване поезије, концептуалиста, метаметафориста, филолошке школе, припрема за семинарске радове, писање радова за студентске конференције.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања, вежбе, дискусија, самосталан рад (истраживање песничког текста).
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит20
    Практична настава20Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари