Навигација

Опис предмета

2114045 - Француска књижевност 18. века

Спецификација предмета
НазивФранцуска књижевност 18. века
Акроним2114045
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Француски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметимаУслов за полагање: положени испити из предмета Француска књижевност 17. века и Увод у француску културу 2Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања о француској књижевности 18. века, о култури Просветитељства у ширем смислу и њеном доприносу западној цивилизацији. Упознавање са критичком мишљу о том периоду, нарочито у вези са наслеђем просветитељских идеја и Француске грађанске револуције, као и оспособљавање за анализу и разумевање књижевно-историјских појава.
      Исходи учења (стечена знања)Студент познаје најважније појаве и писце и има развијено критичко мишљење у области француске књижевности и културе 18. века. У стању је да прати развој идеја и књижевних поступака насталих у том периоду, као и да критички процењује њихов значај и утицај до данас.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеКратко упознавање са политичком, економском и социјалном и историјом Француске у 18. веку. Културна историја. Промена парадигме на прелазу столећа (1680-1720). Просветитељство. Развој научне и филозофске мисли, борба против традиције и догме. Нове концепције прогреса, среће и природе. Енциклопедија. Сентиментализам. Француска револуција. Писац и књига. Стари и нови књижевни родови. Филозофска проза. Развој позоришта: комедија, трагедија, грађанска драма. Наративне форме у 18. веку - роман, приповетка, аутобиографија, мемоари. Епистоларни и мемоарски роман. Филозофски роман и приповетка.
      Садржај практичне наставеУпознавање са делима највећих француских писаца 18. века. Продубљено читање романа (Монтескје, Прево, Волтер, Русо, Дидро, Лакло, Сад) и позоришних дела (Мариво, Бомарше). Увод у израду самосталног истраживачког рада, праћење спровођења истраживања, презентација студентских радова и дискусија о њима.
      Литература
      1. Jean Renaud, La littérature française du 18e siècle, Paris, A. Colin, 1994.
      2. Tzvetan Todorov, L'esprit des Lumières, Paris, Livre de poche, 2007.
      3. R. Pomeau, M. Delon et al, Histoire de la littérature française. De Fénelon à Voltaire. De l'Encyclopédie aux Méditations, Paris, GF Flammarion, 1998.
      4. Antoine Lilti, L'héritage des Lumières, Paris, Seuil, 2019.
      5. Одабране краће анализе (темати, научни чланци) обрађених дела - избор на платформи Мoodle
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставеПредавања, дискусије. Вежбе - анализа одабраних текстова, континуирана усмена провера савладаности градива, тест, приказивање видео-материјала (одломци играних и документарних филмова и емисија) са дискусијом, припрема за писање семинарског рада. Самосталан рад - читање и припрема одабраних текстова за анализу, вођење белешки о прочитаним делима, увод у израду самосталног истраживачког рада на задату тему, истраживање уз коришћење библиотека и интернета, гледање препоручених играних филмова ван часова. Спровођење истраживања, писање рада. Презентација студентских радова и дискусија о њима. Настава се одвија највећим делом на француском језику.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања8Писмени испит20
      Практична настава4Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми12
      Семинари6