Navigacija

Opis predmeta

2114045 - Francuska književnost 18. veka

Specifikacija predmeta
Naziv Francuska književnost 18. veka
Akronim 2114045
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Francuski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljenost drugim predmetima Uslov za polaganje: položeni ispiti iz predmeta Francuska književnost 17. veka i Uvod u francusku kulturu 2 Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o francuskoj književnosti 18. veka, o kulturi Prosvetiteljstva u širem smislu i njenom doprinosu zapadnoj civilizaciji. Upoznavanje sa kritičkom mišlju o tom periodu, naročito u vezi sa nasleđem prosvetiteljskih ideja i Francuske građanske revolucije, kao i osposobljavanje za analizu i razumevanje književno-istorijskih pojava.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student poznaje najvažnije pojave i pisce i ima razvijeno kritičko mišljenje u oblasti francuske književnosti i kulture 18. veka. U stanju je da prati razvoj ideja i književnih postupaka nastalih u tom periodu, kao i da kritički procenjuje njihov značaj i uticaj do danas.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Kratko upoznavanje sa političkom, ekonomskom i socijalnom i istorijom Francuske u 18. veku. Kulturna istorija. Promena paradigme na prelazu stoleća (1680-1720). Prosvetiteljstvo. Razvoj naučne i filozofske misli, borba protiv tradicije i dogme. Nove koncepcije progresa, sreće i prirode. Enciklopedija. Sentimentalizam. Francuska revolucija. Pisac i knjiga. Stari i novi književni rodovi. Filozofska proza. Razvoj pozorišta: komedija, tragedija, građanska drama. Narativne forme u 18. veku - roman, pripovetka, autobiografija, memoari. Epistolarni i memoarski roman. Filozofski roman i pripovetka.
      Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa delima najvećih francuskih pisaca 18. veka. Produbljeno čitanje romana (Monteskje, Prevo, Volter, Ruso, Didro, Laklo, Sad) i pozorišnih dela (Marivo, Bomarše). Uvod u izradu samostalnog istraživačkog rada, praćenje sprovođenja istraživanja, prezentacija studentskih radova i diskusija o njima.
      Literatura
      1. Jean Renaud, La littérature française du 18e siècle, Paris, A. Colin, 1994.
      2. Tzvetan Todorov, L'esprit des Lumières, Paris, Livre de poche, 2007.
      3. R. Pomeau, M. Delon et al, Histoire de la littérature française. De Fénelon à Voltaire. De l'Encyclopédie aux Méditations, Paris, GF Flammarion, 1998.
      4. Antoine Lilti, L'héritage des Lumières, Paris, Seuil, 2019.
      5. Odabrane kraće analize (temati, naučni članci) obrađenih dela - izbor na platformi Moodle
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave Predavanja, diskusije. Vežbe - analiza odabranih tekstova, kontinuirana usmena provera savladanosti gradiva, test, prikazivanje video-materijala (odlomci igranih i dokumentarnih filmova i emisija) sa diskusijom, priprema za pisanje seminarskog rada. Samostalan rad - čitanje i priprema odabranih tekstova za analizu, vođenje beleški o pročitanim delima, uvod u izradu samostalnog istraživačkog rada na zadatu temu, istraživanje uz korišćenje biblioteka i interneta, gledanje preporučenih igranih filmova van časova. Sprovođenje istraživanja, pisanje rada. Prezentacija studentskih radova i diskusija o njima. Nastava se odvija najvećim delom na francuskom jeziku.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 8 Pismeni ispit 20
      Praktična nastava 4 Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi 12
      Seminari 6