Навигација

Опис предмета

2120046 - Арапска књижевност 2

Спецификација предмета
НазивАрапска књижевност 2
Акроним2120046
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Арапски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљеност другим предметимаПоложен испит Арапске књижевности 1 и редовно похађање наставе Арапске књижевности 2.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевање и интерпретирање формалних, садржинских, стилских и језичких одлика класичне и посткласичне арапске књижевности (од VII до XVIII века) на српском и арапском језику.
    Исходи учења (стечена знања)По положеном испиту студент ће имати теоријска знања о одликама и књижевним репрезентима из класичне и посткласичне арапске књижевности (од VII до XVIII века) на српском и арапском језику; да анализира, критички просуђује и оцени текст из класичне и посткласичне арапске књижевности (од VII до XVIII века).
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеВременско и просторно одређивање класичне и посткласичне арапске књижевности. Одлике поетске и прозне књижевности у време Умајада. Устаљивање песничких жанрова и њихове формалне, жанровске, стилске и језичке одлике. Газел и накида. Знаменити песници у време Умајада. Развој прозних врста и зачетак уметничке прозе на прелазу из умајадског у абасидски период. Рисала. Калила и Димна. Опште одлике културног живота у време Абасида. Даљи развој поезије и прозе и њихове жанровске, формалне, стилске и језичке одлике. Песници "модернисти" и "класицисти". Особености прозе у слободном и римованом стилу у време Абасида. Хабар и макама. Знаменити прозаисти из доба Абасида. Књижевност у Андалузији - поетске и прозне иновације и њихови представници. Посткласична арапска књижевност. Званична и народна књижевност. 1001 ноћ.
    Садржај практичне наставеЧитање, превод и дискусија на арапском језику на основу текстова о класичној арапској књижевности (у време Умајада, Абасида и у Андалузији) и књижевних илустрација знаменитих песника и прозаиста из тог периода. Читање, превод и дискусија на арапском језику на основу текстова из посткласичне књижевности, уз илустрације из књиге 1001 ноћ. Дискусија на арапском језику о читалачким утисцима о класичној и посткласичној арапској књижевности, преведене на српски језик.
    Литература
    1. GABRIJELI, Frančesko. Istorija arapske književnosti. Sarajevo: Svjetlost, 1985, str. 85-249.
    2. Mogućnosti, br. 8-9, Split, 1979, str. 891-1061.
    3. DURAKOVIĆ, Esad. Klasično pjesništvo na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Sarajevo: Orijentalni institut, 2018.
    4. AL-MA’ARRI, Abu al-Ala. Poslanica o oproštenju (priredio i prev. S. Grozdanić). Beograd: Biblioteka Cijeli Svijet, 1979.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава15Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари