Navigacija

Opis predmeta

2120046 - Arapska književnost 2

Specifikacija predmeta
Naziv Arapska književnost 2
Akronim 2120046
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Arapski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit Arapske književnosti 1 i redovno pohađanje nastave Arapske književnosti 2. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanje i interpretiranje formalnih, sadržinskih, stilskih i jezičkih odlika klasične i postklasične arapske književnosti (od VII do XVIII veka) na srpskom i arapskom jeziku.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po položenom ispitu student će imati teorijska znanja o odlikama i književnim reprezentima iz klasične i postklasične arapske književnosti (od VII do XVIII veka) na srpskom i arapskom jeziku; da analizira, kritički prosuđuje i oceni tekst iz klasične i postklasične arapske književnosti (od VII do XVIII veka).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Vremensko i prostorno određivanje klasične i postklasične arapske književnosti. Odlike poetske i prozne književnosti u vreme Umajada. Ustaljivanje pesničkih žanrova i njihove formalne, žanrovske, stilske i jezičke odlike. Gazel i nakida. Znameniti pesnici u vreme Umajada. Razvoj proznih vrsta i začetak umetničke proze na prelazu iz umajadskog u abasidski period. Risala. Kalila i Dimna. Opšte odlike kulturnog života u vreme Abasida. Dalji razvoj poezije i proze i njihove žanrovske, formalne, stilske i jezičke odlike. Pesnici "modernisti" i "klasicisti". Osobenosti proze u slobodnom i rimovanom stilu u vreme Abasida. Habar i makama. Znameniti prozaisti iz doba Abasida. Književnost u Andaluziji - poetske i prozne inovacije i njihovi predstavnici. Postklasična arapska književnost. Zvanična i narodna književnost. 1001 noć.
    Sadržaj praktične nastave Čitanje, prevod i diskusija na arapskom jeziku na osnovu tekstova o klasičnoj arapskoj književnosti (u vreme Umajada, Abasida i u Andaluziji) i književnih ilustracija znamenitih pesnika i prozaista iz tog perioda. Čitanje, prevod i diskusija na arapskom jeziku na osnovu tekstova iz postklasične književnosti, uz ilustracije iz knjige 1001 noć. Diskusija na arapskom jeziku o čitalačkim utiscima o klasičnoj i postklasičnoj arapskoj književnosti, prevedene na srpski jezik.
    Literatura
    1. GABRIJELI, Frančesko. Istorija arapske književnosti. Sarajevo: Svjetlost, 1985, str. 85-249.
    2. Mogućnosti, br. 8-9, Split, 1979, str. 891-1061.
    3. DURAKOVIĆ, Esad. Klasično pjesništvo na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Sarajevo: Orijentalni institut, 2018.
    4. AL-MA’ARRI, Abu al-Ala. Poslanica o oproštenju (priredio i prev. S. Grozdanić). Beograd: Biblioteka Cijeli Svijet, 1979.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 15 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari