Навигација

Опис предмета

2121126 - Османски језик 2

Спецификација предмета
НазивОсмански језик 2
Акроним2121126
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Турски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања из области граматичко-морфолошких облика у османском језику и оспособљавање студената за читање и тумачење текстова на османском језику у виду рукописа (писмо рика). Садржаји рукописа обухватају корпус покретног културног наслеђа Републике Србије на османском језику (географске карте, збирке песама, инскрипције на монетама Царства и друго).
      Исходи учења (стечена знања)Стечена вештина читања и тумачења садржаја на османском језику у виду рукописа као и датирање истих.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеНастава се одвија у складу са наставним планом на основу кога се читају и преводе рукописи на османском језику чиме се студенти систематски припремају за наставу из предмета Османска дипломатика и апелографија 1/2 која се одвија у следећој години ОАС.
      Садржај практичне наставеПрактична настава подразумева самосталан рад студената у виду организоване посете установама културе Републике Србије које похрањују османско културно наслеђе (рукописе и друго) током које студенти самостално раде на њиховом читању и тумачењу.
      Литература
      1. Ali Öztürk, Reyhan Çorak, Osmanlı Türkçesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul (2020); Tekin Açıkel, Osmanlıca Metinleri Okumaya Giriş, İstanbul 2009; Мирјана Маринковић, Турци са стране кнезу Милошу: фонд Књажеске канцеларије, Београд 2009; Mirjana Marinković, Anonim Bir Osmanlı Dönemi Şairin Yapıtı: Destanı Belgrat, VIII. Miletlerararsı Türkoloji Kongresi,30 Eylül-4 Ekim 2013, 309-323; (и остали релевантни чланци и монографије)
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставеТеоријско-методолошки.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит70
      Практична настава30Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари