Navigacija

Opis predmeta

2121126 - Osmanski jezik 2

Specifikacija predmeta
Naziv Osmanski jezik 2
Akronim 2121126
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Turski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja iz oblasti gramatičko-morfoloških oblika u osmanskom jeziku i osposobljavanje studenata za čitanje i tumačenje tekstova na osmanskom jeziku u vidu rukopisa (pismo rika). Sadržaji rukopisa obuhvataju korpus pokretnog kulturnog nasleđa Republike Srbije na osmanskom jeziku (geografske karte, zbirke pesama, inskripcije na monetama Carstva i drugo).
      Ishodi učenja (stečena znanja) Stečena veština čitanja i tumačenja sadržaja na osmanskom jeziku u vidu rukopisa kao i datiranje istih.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Nastava se odvija u skladu sa nastavnim planom na osnovu koga se čitaju i prevode rukopisi na osmanskom jeziku čime se studenti sistematski pripremaju za nastavu iz predmeta Osmanska diplomatika i apelografija 1/2 koja se odvija u sledećoj godini OAS.
      Sadržaj praktične nastave Praktična nastava podrazumeva samostalan rad studenata u vidu organizovane posete ustanovama kulture Republike Srbije koje pohranjuju osmansko kulturno nasleđe (rukopise i drugo) tokom koje studenti samostalno rade na njihovom čitanju i tumačenju.
      Literatura
      1. Ali Öztürk, Reyhan Çorak, Osmanlı Türkçesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul (2020); Tekin Açıkel, Osmanlıca Metinleri Okumaya Giriş, İstanbul 2009; Mirjana Marinković, Turci sa strane knezu Milošu: fond Knjažeske kancelarije, Beograd 2009; Mirjana Marinković, Anonim Bir Osmanlı Dönemi Şairin Yapıtı: Destanı Belgrat, VIII. Miletlerararsı Türkoloji Kongresi,30 Eylül-4 Ekim 2013, 309-323; (i ostali relevantni članci i monografije)
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave Teorijsko-metodološki.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 70
      Praktična nastava 30 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari