Навигација

Опис предмета

2126114 - Увод у невербалну комуникацију

Спецификација предмета
НазивУвод у невербалну комуникацију
Акроним2126114
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Арапски језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Јапански језик, књижевност, култура, модул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Холандски језик, књижевност, култура, модул Шпански језик, хиспанске књижевности и културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаУвод у општу лингвистику 1, Увод у општу лингвистику 2Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтуденти ће се у оквиру овог предмета упознати са основним одликама невербалне комуникације која прати комуникацију која се одвија вербалним путем, или се јавља независно од ње. Пажња ће бити посвећена класификацији средстава невербалне комуникације и класификацији улога коју она има у комуникацији. Студенти ће стећи знања која ће моћи да примене у даљем бављењу лингвистиком и комуникацијом, као и у тангентним доменима.
      Исходи учења (стечена знања)Студент је оспособљен да уочава специфичности невербалног понашања у комуникацији, као и утицај невербалног плана комуникације на садржај, али и форму, вербалног плана комуникације, и обратно.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОдређење појма невербалне комуникације. Однос невербалног и вербалног плана израза. Различити приступи проучавању невербалних елемената у комуникацији. Класификација елемената невербалног понашања. Проблеми лингвистичке класификације невербалних елемената у комуникацији. Функције невербалног плана у комуникацији. Спонтани представљачки гестови и њихово место појављивања у току говора. Утицај положаја саговорника на спацијални језик и представљачке гестове правца. Невербални елементи комуникације и култура.
      Садржај практичне наставе
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставеПредавања, анализа теоријских радова и дискусија
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари