Navigacija

Opis predmeta

2126114 - Uvod u neverbalnu komunikaciju

Specifikacija predmeta
Naziv Uvod u neverbalnu komunikaciju
Akronim 2126114
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Uvod u opštu lingvistiku 1, Uvod u opštu lingvistiku 2 Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Studenti će se u okviru ovog predmeta upoznati sa osnovnim odlikama neverbalne komunikacije koja prati komunikaciju koja se odvija verbalnim putem, ili se javlja nezavisno od nje. Pažnja će biti posvećena klasifikaciji sredstava neverbalne komunikacije i klasifikaciji uloga koju ona ima u komunikaciji. Studenti će steći znanja koja će moći da primene u daljem bavljenju lingvistikom i komunikacijom, kao i u tangentnim domenima.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student je osposobljen da uočava specifičnosti neverbalnog ponašanja u komunikaciji, kao i uticaj neverbalnog plana komunikacije na sadržaj, ali i formu, verbalnog plana komunikacije, i obratno.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Određenje pojma neverbalne komunikacije. Odnos neverbalnog i verbalnog plana izraza. Različiti pristupi proučavanju neverbalnih elemenata u komunikaciji. Klasifikacija elemenata neverbalnog ponašanja. Problemi lingvističke klasifikacije neverbalnih elemenata u komunikaciji. Funkcije neverbalnog plana u komunikaciji. Spontani predstavljački gestovi i njihovo mesto pojavljivanja u toku govora. Uticaj položaja sagovornika na spacijalni jezik i predstavljačke gestove pravca. Neverbalni elementi komunikacije i kultura.
      Sadržaj praktične nastave
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave Predavanja, analiza teorijskih radova i diskusija
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari