Навигација

Опис предмета

1405026 - Српска књижевност 18. и 19. века 1

Спецификација предмета
НазивСрпска књижевност 18. и 19. века 1
Акроним1405026
Студијски програмСрпска књижевност и језик
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ15.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање књижевноисторијског знања о српској књижевности од барока до романтизма, о писцима, појавама и стиловима који спадају у наставне планове и програме основних и средњих школа.
    Исходи учења (стечена знања)(1) Способност уочавања константи и доминанти развоја српске књижевности од барока и романтизма; (2) разумевање књижевноисторијских и књижевнотеоријских феномена унутар овог стилски и жанровски хетерогеног раздобља како унутар дијахронијског тако и унутар синхронијског контекста; (3) способност разумевања и тумачења књижевних дела обухваћених наставним програмом предмета и (4) способност интерпретације дела свих писаца, појава и стилова који су заступљени у наставним плановима и програмима основних и средњих школа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет обухвата период од формирања нове српске књижевности после Велике сеобе до њеног зрелог израза у епохи романтизма. Специфична особина српске књижевности током XVIII и XIX века је изразита синхронијска хетерогеност, због чега се барок, класицизам, књижевност епохе просвећености, предромантизам и романтизам не могу строго оделити, ни књижевноисторијски (хронолошки), ни када је реч о стилским особинама појединих дела. Предмет Српска књижевност XVIII и XIX века I пружа основна књижевноисторијска знања о делима аутора од монаха Рачанске школе до Лазе Костића, истовремено представљајући сложеност и испреплетеност књижевностилских појава у прва два века нове српске књижевности.
    Садржај практичне наставеВежбе – разумевање и тумачење опуса одређених аутора, њихових појединачних остварења са становишта примене савремених метода науке о књижевности у анализама књижевноуметничког текста.
    Литература
    1. http://www.fil.bg.ac.rs/wp-content/uploads/studProg/srpskaKnjizevnost/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%20%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%20(%D0%BE%D0%B4%202014-15)%20%D0%B2.2.pdf
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставе(1) предавања; (2) вежбе –аналитички поступци; (3) вежбе – синтетички поступци
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања30Писмени испит35
    Практична наставаУсмени испит35
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари