Навигација

Опис предмета

1405104 - Преглед књижевности ренесансе и барока

Спецификација предмета
НазивПреглед књижевности ренесансе и барока
Акроним1405104
Студијски програмСрпски језик и књижевност
МодулНаставнички профил
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУ оквиру предмета Преглед књижевности ренесансе и барока студенти се упознају с књижевношћу епоха ренесансе и барока у Дубровнику и Боки Которској. Упознају се са естетиком, књижевним родовима и врстама, стилом, књижевноисторијским и културноисторијским условљеностима тих епоха. Студенти усвајају систематизоване представе о развојним линијама књижевности у целини, као и појединих појава карактеристичних за епохе ренесансе и барока. Стичу знања неопходна за разумевање и естетско вредновање ренесансне и барокне књижевности.
    Исходи учења (стечена знања)Студенти ће стећи академска знања о иманентним поетичко-стилским обележјима књижевности хуманизма и ренесансе и барока у Дубровнику и Боки Которској. Биће оспособљени да критичко-аналитички и аргументовано тумаче поједина дела настала у овим епохама и да сагледавају значај њихове појаве у ужој и широј књижевноисторијској и културноисторијској перспективи. Биће способни и за самостално стицање знања из наведених књижевноисторијских подручја, њихову примену у различитим професионалним областима и преношење у образовном процесу.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеНастава из предмета Преглед књижевности ренесансе и барока остварује се проучавањем програмских садржаја који обухватају: представљање развоја књижевности Дубровника и Боке Которске у синхронијској перспективи – унутар епоха хуманизма и ренесансе и барока, и у дијахронијском контексту – у склопу националне и европске књижевноисторијске традиције; осветљавање мотивско-тематских и стилских обележја репрезентативних књижевних дела (по родовима и врстама) и њихове утемељености у доминатним поетичким обрасцима књижевности хуманизма и ренесансе и барока.
    Садржај практичне наставеПрактично тумачење и вредновање појединих репрезентативних дела области обрађених у теоријској настави.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    21
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари