Навигација

Опис предмета

1406024 - Поетика књижевности ренесансе и барока

Спецификација предмета
НазивПоетика књижевности ренесансе и барока
Акроним1406024
Студијски програмСрпска књижевност и језик са компаратистиком
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаУ оквиру предмета Поетика књижевности ренесансе и барока студенти се упознају с поетичким системом књижевности хуманизма и ренесансе и барока у националном и европском контексту, као и са индивидуалним експлицитним и имплицитним поетикама репрезентативних писаца. Стицање одрживог и примењивог знања из поетике, теорије и историје књижевности.
      Исходи учења (стечена знања)Студент ће стећи академска знања о поетичким обележјима књижевности хуманизма и ренесансе и барока и на основу тога биће оспособљен да у широј перспективи сагледава појединачна књижевна дела, као и текстове вишег нивоа. Биће оспособљен да тумачи и вреднује књижевна дела настала у овим епохама, да самостално стиче знања из наведених књижевноисторијских подручја, примењује их у различитим професионалним областима и преноси их у образовном процесу.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеНастава из предмета Поетика књижевности ренесансе и барока остварује се: проучавањем социо-културног и књижевноисторијског контекста (генетичке релације са класичном и италијанском традицијом) у коме је заснован и утврђен поетички систем књижевности епоха хуманизма и ренесансе и барока; тумачењем поетичко-стилских одлика појединачних репрезентативних дела домаће и европске књижевности; тумачењем индивидуалних експлицитних и имплицитних поетика стваралаца чије дело парадигматично одсликава поетичке токове епоха.
      Садржај практичне наставе
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит60
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми40
      Семинари