Навигација

Опис предмета

1408032 - Практикум из историје опште књижевности 2

Спецификација предмета
НазивПрактикум из историје опште књижевности 2
Акроним1408032
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Библиотекарство и информатика са страним језиком, модул Бугарски језик, књижевност, култура, модул Енглески језик, књижевност, култура, модул Италијански језик, књижевност, култура, модул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Немачки језик, књижевност, култура, модул Општа књижевност и теорија књижевности, модул Општа лингвистика са страним језиком, модул Пољски језик, књижевност, култура, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Руски језик, књижевност, култура, модул Словачки језик, књижевност, култура, модул Турски језик, књижевност, култура, модул Украјински језик, књижевност, култура, модул Холандски језик, књижевност, култура, модул Чешки језик, књижевност, култура, модул Шпански језик, хиспанске књижевности, културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаИспуњена предиспитна обавеза.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студент напише испитни есеј у складу с академским начелима. Овај оглед треба да покаже основно разумевање смисаоне целине и формалне специфичности конкретног књижевног феномена у његовом књижевноисторијском контексту, а пише се на једну од задатих тема и треба да има од 7 до 10 страна (од 13000 до 19000 карактера укључујући и размаке између њих).
    Исходи учења (стечена знања)Исход предмета је у стицању способности за примену историјског погледа на појаве у старим књижевностима, а посебно за примену темељних начела историје књижевних форми, принципа заснованих на нераскидивом јединству ових облика са њима одговарајућим садржајима; у примењеном познавању репрезентативних дела како римске литературе у њиховој повезаности са хомерском, класичном грчком и хеленистичком књижевношћу, тако и раносредњовековне литературе на латинском и европским народним језицима у њиховој вези са римским и грчким претходницима, али и једних и других у њиховој естетској изузетности, као и у формално-идејној надоградњи њихових грчких или римских полазишта.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОбрада хеленистичких поетика, филолошких, херменеутичких и теолошких школа (Александрија, Антиохија, Пергам) и њихово дејство на римску културу и књижевност, као и на духовна и културно-литерарна кретања на оријенту.
    Садржај практичне наставеНа Практикуму 2 обрађује се шири културни контекст хеленистичке епохе као одређујуће за идентитет римске и уопште европске модерности. Пажња се посвећује како златном веку александријског хеленизма тако и оријенталним струјањима у овом периоду. У фокусу је затим историја развоја прозних – романескних и сатиричких – форми на грчком и латинском јзеику. Сврха часова је да укаже на утицај хеленистичке књижевности на римску поезију и прозу. Након тога, на вежбањима ће бити анализиране доминантне књижевне појаве на средњовековном истоку и западу.
    Литература
    1. Флашар, Мирон и Будимир, Милан, Преглед римске књижевности, Научна књига, Београд, 1978.
    2. Јанковић, Владета, Насмејана животиња, Књижевна заједница Новог Сада, Нови Сад, 1987.
    3. Мелетински, Јелеазар, Увод у историјску поетику епа и романа, СКЗ, Београд, 2009.
    4. Mihail Bahtin, O romanu, Nolit, Beograd, 1989.
    5. Ханс Георг Бек, Путеви византијске књижевности, Српска књижевна задруга, Београд, 1967.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    13
    Методе извођења наставеУводна предавања, дискусије, вежбања, самосталан и студијски истраживачки рад.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања40Писмени испит60
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари