Навигација

Опис предмета

1427045 - Информатички практикум 3

Спецификација предмета
НазивИнформатички практикум 3
Акроним1427045
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Библиотекарство и информатика
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаПраћење предмета је условљено бројем места на предмету и претходно одслушаним предметом Дигитални текст 2 (група 27). Полагање предмета је условљено претходно положеним испитом из предмета Дигитални текст 2 (група 27).Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је савладавање у пракси основних принципа програмирања и могућност примене тог знања за коришћење пуних могућности креирања докумената програмским пакетом Microsoft Office - Word и Excel. Ове способност су од користи у сваком радном окружењу, а посебно за библиотекара-информатичара чији је задатак креирање великог броја разноврсних докумената.
      Исходи учења (стечена знања)Студент је способан да самостално састави програме за решавање једноставних задатака на програмском језику VBA који се могу укључити у документа креирана програмским пакетом Microsoft Office - Word и Excel.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеКратак преглед основних појмова у програмирању. Историјат програмирања – машинске инструкције и програмирање процесора, асемблерски и виши програмски језици, компилатори. Циклус израде програма: записивање програма, компилација, исправљање грешака, извршавање. VBA интерпретатор и макрои у програмима пакета Microsoft Office. Рад са VBA едитором у програмима пакета Microsoft Office. Формулари. Увод у објектно-оријентисано програмирање – обрада догађаја. Word и VBA: објектни модел за Word (основне класе, својства и методе), условне наредбе, колекције и циклуси, модуларно програмирање, кориснички типови података (класе), рад са датотекама и каталозима (обрада више докумената истовремено). Excel и VBA: објектни модел (основне класе, својства и методе), рад са низовима, сортирање и бинарно претраживање. Word, Excel и VBA: Прилагођавање постојећег корисничког сучеља.
      Садржај практичне наставеПојмови и концепти представљени на теоријској настави демонстрирају се практично користећи програмски језик VBA у оквиру програма MS Word и MS Excel пакета Microsoft Office. Сав практичан рад студенти обављају на рачунару.
      Литература
      1. Pol Mekfedris, Vodič kroz VBA za apsolutne početnike, Kompjuter biblioteka, Čačak, 2005.
      2. Excel 2003 Programiranje u VBA - bez tajni, Kompjuter Biblioteka, Čačak, 2004.
      3. Pisanje VBA procedura za funkcije i potprograme u Excel-u, Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2005.
      4. Милош Утвић, материјал на вебу: http://arhimed.matf.bg.ac.rs/~misko/flf/prog/prog.html
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      13
      Методе извођења наставеинтерактивно-комуникативне, интерактивне (практичан рад за рачунаром)
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит55
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми40
      Семинари