Навигација

Опис предмета

2106023 - Историја књижевности ренесансе и барока

Спецификација предмета
НазивИсторија књижевности ренесансе и барока
Акроним2106023
Студијски програмСрпска књижевност и језик са компаратистиком
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаУ оквиру предмета Историја књижевности ренесансе и барока студенти се упознају са репрезентативним делима српске и опште књижевности ренесансе и барока, књижевним родовима, врстама, књижевноисторијским појавама и процесима у књижевности. Упознају се са социо-културним условљеностима тих епоха. Стичу функционална знања из теорије и историје књижевности, неопходна за разумевање и естетско вредновање дела ренесансне и барокне књижевности.
    Исходи учења (стечена знања)Студент ће стећи академска знања о књижевности хуманизма и ренесансе и барока у европском контексту. Биће оспособљен да користи више метода и компаративни приступ у аналитичкој интерпретацији репрезентативних дела ренесансне и барокне књижевности и припремљен да критички сагледава унутрашњи каузалитет појава и процеса у књижевноисторијској перспективи. Биће припремљен и за самостално стицање знања из наведених књижевноисторијских подручја и њихову примену у различитим професионалним областима и преношење у образовном процесу.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеНастава из предмета Историја књижевности ренесансе и барока остварује се проучавањем програмских садржаја који обухватају: представљање историјског развоја књижевности Дубровника и Боке Которске у епохама хуманизма и ренесансе и барока, и њихових интертекстуалних веза с другим националним (италијанском и др.) литературатурама ових раздобља; интердисциплинарни приступ тумачењу релација репрезентативних дела (по родовима и врстама) књижевности Дубровника и Боке Которске са европском литературом наведених раздобља.
    Садржај практичне наставеПрактично тумачење и вредновање појединих репрезентативних дела области обрађених у теоријској настави.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    44
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари