Навигација

Опис предмета

2115021 - Шпански језик 1

Спецификација предмета
НазивШпански језик 1
Акроним2115021
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком, модул Шпански језик, хиспанске књижевности и културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметиманемаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтуденти ће овладати терминологијом и појмовима неопходним за даље проучавање шпанског језика и књижевности те развити способност за самостално истраживање и рад у библиотеци.
      Исходи учења (стечена знања)Студенти ће стећи културну компетенцију и умети да комуницирају у основним ситуацијама приватног, јавног и академског живота. Студенти ће познавати терминологију и основне појмове хиспанске филологије.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУ оквиру предмета студенти се на предавањима упознају са следећим појмовима и темама: шпански језик, порекло, историјски развој; остали романски језици. Распрострањеност шпанског језика и других романских језика. Дијалекти и језици који се говоре на Иберијском полуострву и у Латинској Америци. Развој шпанске филологије и лингвистике: значајна имена хиспанске филологије и лингвистике, граматике и речници шпанског језика. Енциклопедијски речници и часописи. Оснивање институција значајних за развој шпанског језика.
      Садржај практичне наставеУпознавање са језицима и дијалектима на Иберијском полуострву, варијантама шпанског језика у Шпанији, Хиспанској Америци и свету. Разјашњавање појмова везаних за шпански језик и хиспанску филологију. Основни појмови о социолингвистичкој ситуацији у Шпанији и Хиспанској Америци. Језичке политике у хиспанком свету. Стандардизација шпанског језика. Упознавање са радом најважнијих институција културе Шпанији и Хиспанској Америци.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      11
      Методе извођења наставеПредавања, презентације и разговор на часу о одређеној теми као и самосталан рад (потрага за релевантним терминима и сл.).
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит70
      Практична наставаУсмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20