Навигација

Упутство за пријаву на студентске сервисе

Опште вести

Адреса на којој се налазе студенски сервиси https://student.fil.bg.ac.rs.

У питању је интернета апликација која је заштићена SSL 3.0 протоколом и изискује сигурносни сертификат. Сертификат је потписан од стране organizacije TERENA.

Код Internet Explorer претраживача десно од адресе се налази неколико иконица и одабиром иконице у облику катанца могуће је проверити информације везане за сигурност и сертификат:

fis

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

fis

Код FireFox претраживача, у горњем десном углу поред адресе треба да се појави и следећа иконица:

fis

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

fis

Претраживач Opera приказује следеће:

fis

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

fis

Уколико се користи интернет претраживач Chrome, у горњем десном углу поред адресе треба да се појави следеће:

fis

Кликом на иконицу добијају се информације о сертификату:

fis

Ово је потврда да је интернет претраживач успешно учитао сигурносни сертификат и да је рад на студентским сервисима безбедан.

Пријава на систем

Страница за пријаву на систем има два поља, једно за унос корисничког имена, и једно за унос лозинке као што је приказано на слици. По уносу корисничког имена и лозинке притиском на дугме Пријави се, уколико је све у реду, извршава се пријава на систем.

fis


Корисничко име: ime.prezime.brojIndeksa
Иницијална лозинка: ваш ЈМБГ
 

  • За студенте основних академских студија:
    • уколико у индексу пише 2011/123 (или 123/2011) као број индекса уносите 201100123 односно као корисничко име користите ime.prezime.201100123
    • уколико у индексу пише 2011/3 (или 3/2011) као број индекса уносите 201100003 односно као корисничко име користите ime.prezime.201100003
  • За студенте мастер академских студија:
    • уколико у индексу пише 2007/234м као (или 07234м)
      • kao број индекса уносите 200710234 (поставља се 1 након године а уклања м)
        односно као корисничко име користите ime.prezime.200710234
  • За студенте докторских академских студија:
    • уколико у индексу пише 12034/д
      • као број индекса уносите 201230034 (поставља се 3 након године а уклања д)
        односно као корисничко име користите ime.prezime.201230034

 

У случају неуспешне пријаве услед погрешног корисничког имена, или лозинке, систем ће пријавити грешку као што је приказано на следећој слици.

fis

По успешној пријави, приказује се почетна страница Студентских сервиса.

fis

Одабиром опције Администрација>Подаци о студенту, студент може да прегледа своје личне податке и слику уколико је студентска служба поставила.

fis

По првом пријављивању на Студентске сервисе, препоручује се да студенти промене лозинку коју су добили, избором опције Администрација, а затим опције Промена лозинке. Да би се променила лозинка, потребно је унети стару лозинку, и нову лозинку два пута ради потврде. Притиском на дугме Промени биће промењена лозинка.

fis

Промена лозинке може бити успешна или неуспешна, с тога су и пратеће поруке одговарајућег садржаја. Наведена је порука о успешној промени.

fis

Пријава испита

Избором опције Пријава испита из менија студент добија преглед свих испита које може да пријави, и преглед свих испита које је пријавио.

fis

Притиском на дугме Пријави добија се прозор на коме студент може да изабере рок за који пријављује тај испит или уколико постоји само један испитни рок за који је пријава у току, систем аутоматски бира исти.

fis

После избора рока студенту се приказује прозор за потврду. Потребно је изабрати ангажованог наставника код кога студент жели да пријави испит. Притиском на дугме ОК, извршиће се пријава испита.

fis

Скрећемо пажњу студентима прве године да је при регистрацији потребно унети број индекса у следећем формату: 2023ххххх (нпр. 202300028, 202300653 итд.)