Навигација

Опис предмета

1420014 - Основи исламске цивилизације 2

Спецификација предмета
НазивОснови исламске цивилизације 2
Акроним1420014
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Арапски језик, књижевност, култура, модул Бугарски језик, књижевност, култура, модул Италијански језик, књижевност, култура, модул Јапански језик, књижевност, култура, модул Кинески језик, књижевност, култура, модул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Немачки језик, књижевност, култура, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Скандинавски језици, књижевности, културе, модул Турски језик, књижевност, култура, модул Француски језик, књижевност, култура, модул Холандски језик, књижевност, култура, модул Шпански језик, хиспанске књижевности, културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаНе.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаТоком курса Основи исламске цивилизације 2, студенти ће са упознати са историјих главних исламских цивилизација и њиховим основним карактеристикама. Посебан фокус ће бити на доприносу тих цивилизација европским културном кругу, као и међусобне корелације са истовременим водећим европским цивилизацијама. Биће издвојени најзначајнији носиоци арапско-исламског културног процвата у периоду 8-11. век, као и њихови доприноси светској културној баштини. Расправљаће се о континуитету исламске цивилизације као и о новијим тврдњама да је она мртва те да се данас не може говорити о јединственој исламској цивилизацији.
      Исходи учења (стечена знања)Током курса Основи исламске цивилизације 2, студенти ће са упознати са историјих главних исламских цивилизација и њиховим основним карактеристикама. Посебан фокус ће бити на доприносу тих цивилизација европским културном кругу, као и међусобне корелације са истовременим водећим европским цивилизацијама. Биће издвојени најзначајнији носиоци арапско-исламског културног процвата у периоду 8-11. век, као и њихови доприноси светској културној баштини. Расправљаће се о континуитету исламске цивилизације као и о новијим тврдњама да је она мртва те да се данас не може говорити о јединственој исламској цивилизацији.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПравоверне халифе. Омајадски халифат. Абасидски халифат. Емират/халифат Ал Андалус. Фатимидски халифат. Барутна царства. Могулска Индија.
      Садржај практичне наставеПрезентације. Дискусије. Есеји.
      Литература
      1. Д. Танасковић, Ислам, догма и живот, Београд 2018.
      2. Ф. Хити, Историја Арапа, Сарајево 1968.
      3. А. Хурани, Историја арапских народа, Београд 2016.
      4. Ф. Хити, Творци арапске историје, Београд 2004.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      4
      Методе извођења наставеPredavanja
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична настава15Усмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари