Navigacija

Opis predmeta

1420014 - Osnovi islamske civilizacije 2

Specifikacija predmeta
Naziv Osnovi islamske civilizacije 2
Akronim 1420014
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Italijanski jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Kineski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Nemački jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Skandinavski jezici, književnosti, kulture, modul Turski jezik, književnost, kultura, modul Francuski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti, kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Ne. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Tokom kursa Osnovi islamske civilizacije 2, studenti će sa upoznati sa istorijih glavnih islamskih civilizacija i njihovim osnovnim karakteristikama. Poseban fokus će biti na doprinosu tih civilizacija evropskim kulturnom krugu, kao i međusobne korelacije sa istovremenim vodećim evropskim civilizacijama. Biće izdvojeni najznačajniji nosioci arapsko-islamskog kulturnog procvata u periodu 8-11. vek, kao i njihovi doprinosi svetskoj kulturnoj baštini. Raspravljaće se o kontinuitetu islamske civilizacije kao i o novijim tvrdnjama da je ona mrtva te da se danas ne može govoriti o jedinstvenoj islamskoj civilizaciji.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Tokom kursa Osnovi islamske civilizacije 2, studenti će sa upoznati sa istorijih glavnih islamskih civilizacija i njihovim osnovnim karakteristikama. Poseban fokus će biti na doprinosu tih civilizacija evropskim kulturnom krugu, kao i međusobne korelacije sa istovremenim vodećim evropskim civilizacijama. Biće izdvojeni najznačajniji nosioci arapsko-islamskog kulturnog procvata u periodu 8-11. vek, kao i njihovi doprinosi svetskoj kulturnoj baštini. Raspravljaće se o kontinuitetu islamske civilizacije kao i o novijim tvrdnjama da je ona mrtva te da se danas ne može govoriti o jedinstvenoj islamskoj civilizaciji.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Pravoverne halife. Omajadski halifat. Abasidski halifat. Emirat/halifat Al Andalus. Fatimidski halifat. Barutna carstva. Mogulska Indija.
      Sadržaj praktične nastave Prezentacije. Diskusije. Eseji.
      Literatura
      1. D. Tanasković, Islam, dogma i život, Beograd 2018.
      2. F. Hiti, Istorija Arapa, Sarajevo 1968.
      3. A. Hurani, Istorija arapskih naroda, Beograd 2016.
      4. F. Hiti, Tvorci arapske istorije, Beograd 2004.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4
      Metode izvođenja nastave Predavanja
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
      Praktična nastava 15 Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari