Навигација

Опис предмета

2108922 - Вергилијева поезија и поетика

Спецификација предмета
НазивВергилијева поезија и поетика
Акроним2108922
Студијски програмЈезик, књижевност, култура,Српска књижевност и језик са компаратистиком
Модулмодул Арапски језик, књижевност, култура, модул Грчки језик, књижевност, култура, модул Општа књижевност и теорија књижевности, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Турски језик, књижевност, култура, модул Француски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаНема услова.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да омогући основни ниво општих и посебних знања из области вергилијанистике. Стицање знања се одвија у три аспекта: интертекстуалном, књижевнотеоријском и херменеутичко-естетском. У интертекстуалном погледу, циљ предмета је сагледавање сложених и динамичних односа Вергилијевог опуса и великог броја поетских, дидактичких, филозофских и историографских текстова хеленске, хеленистичке и римске традиције. У књижевнотеоријском погледу, циљ предмета је упознавање са поетичким, структуралним и жанровским особеностима Еклога, Георгика и Енеиде понаособ, као и упознавање са Вергилијевим самосвојним стваралачким поступком у целини. У херменеутичко-естетском погледу, циљ предмета је стицање способности да се сагледа вредност Вергилијеве поетске визије и да се препознају естетске вредности које су условиле њен огроман значај за европску културу.
      Исходи учења (стечена знања)Исход предмета лежи у способности да се анализирају основне одлике Вергилијеве поетике, као и сва три његова дела појединачно, у њиховом интертекстуалном и интердисциплинарном аспекту. Тако ће се стећи умеће да се Еклоге, Георгике и Енеида сагледавају у широком спектру значења и да се доведу у везу са разним културолошким феноменима потоњих епоха.
      Садржај предмета
      Линк ка страници предметаhttp://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/katedre/opsta-knjizevnosti-i-teorija-knjizevnosti/studijski-program/
      Садржај теоријске наставеОпште поетичке и естетичке одреднице Вергилијевог стваралаштва: полисемичност, имперсоналност, еклектичност; целина и повезаност Вергилијевог опуса; интертекстуалност и интердисциплинарност. Еклоге - значај александријске поезије, Теокрит и идила; превазилажење александријске поетике малог; уплив епикурејства, платонизма и других филозофских школа; феномен учене поезије. Конструкт Аркадије. Херменеутичка анализа свих песама Еклога. Георгике - традиција дидактичке поезије; трансфомација дидактичког модела; опште структура дела. Херменеутичка анализа појединих певања Георгика. Енеида – интертекстуална мапа: хеленски и римски прототекстови; однос према Хомеру и псеудохомерска поетика; идеолошко-политички аспект. Филозофски извори. Херменеутичка анализа Енеиде.
      Садржај практичне наставе
      Литература
      1. Милан Будимир - Мирон Флашар, Преглед римске књижевности /више издања/
      2. Бруно Снел, Откривање духа у хеленској филозофији и књижевности, Лозница, 2014.
      3. Јелена Пилиповић, Врт од слова - Платонова мисао и Вергилијева идилична поезија, Београд, 2020.
      4. Јелена Пилиповић, Орфејев век, Београд - Панчево, 2005
      5. The Cambridge Сompanion to Virgil, ed. Charles Martindale, 1997.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      2
      Методе извођења наставеПредавања, интерактивна настава, дискусије, усмена излагања студената.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит70
      Пројекти
      Колоквијуми20
      Семинари