Navigacija

Opis predmeta

2108922 - Vergilijeva poezija i poetika

Specifikacija predmeta
Naziv Vergilijeva poezija i poetika
Akronim 2108922
Studijski program Jezik, književnost, kultura,Srpska književnost i jezik sa komparatistikom
Modul modul Arapski jezik, književnost, kultura, modul Grčki jezik, književnost, kultura, modul Opšta književnost i teorija književnosti, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Turski jezik, književnost, kultura, modul Francuski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Nema uslova. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da omogući osnovni nivo opštih i posebnih znanja iz oblasti vergilijanistike. Sticanje znanja se odvija u tri aspekta: intertekstualnom, književnoteorijskom i hermeneutičko-estetskom. U intertekstualnom pogledu, cilj predmeta je sagledavanje složenih i dinamičnih odnosa Vergilijevog opusa i velikog broja poetskih, didaktičkih, filozofskih i istoriografskih tekstova helenske, helenističke i rimske tradicije. U književnoteorijskom pogledu, cilj predmeta je upoznavanje sa poetičkim, strukturalnim i žanrovskim osobenostima Ekloga, Georgika i Eneide ponaosob, kao i upoznavanje sa Vergilijevim samosvojnim stvaralačkim postupkom u celini. U hermeneutičko-estetskom pogledu, cilj predmeta je sticanje sposobnosti da se sagleda vrednost Vergilijeve poetske vizije i da se prepoznaju estetske vrednosti koje su uslovile njen ogroman značaj za evropsku kulturu.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Ishod predmeta leži u sposobnosti da se analiziraju osnovne odlike Vergilijeve poetike, kao i sva tri njegova dela pojedinačno, u njihovom intertekstualnom i interdisciplinarnom aspektu. Tako će se steći umeće da se Ekloge, Georgike i Eneida sagledavaju u širokom spektru značenja i da se dovedu u vezu sa raznim kulturološkim fenomenima potonjih epoha.
      Sadržaj predmeta
      Link ka stranici predmeta http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/katedre/opsta-knjizevnosti-i-teorija-knjizevnosti/studijski-program/
      Sadržaj teorijske nastave Opšte poetičke i estetičke odrednice Vergilijevog stvaralaštva: polisemičnost, impersonalnost, eklektičnost; celina i povezanost Vergilijevog opusa; intertekstualnost i interdisciplinarnost. Ekloge - značaj aleksandrijske poezije, Teokrit i idila; prevazilaženje aleksandrijske poetike malog; upliv epikurejstva, platonizma i drugih filozofskih škola; fenomen učene poezije. Konstrukt Arkadije. Hermeneutička analiza svih pesama Ekloga. Georgike - tradicija didaktičke poezije; transfomacija didaktičkog modela; opšte struktura dela. Hermeneutička analiza pojedinih pevanja Georgika. Eneida – intertekstualna mapa: helenski i rimski prototekstovi; odnos prema Homeru i pseudohomerska poetika; ideološko-politički aspekt. Filozofski izvori. Hermeneutička analiza Eneide.
      Sadržaj praktične nastave
      Literatura
      1. Milan Budimir - Miron Flašar, Pregled rimske književnosti /više izdanja/
      2. Bruno Snel, Otkrivanje duha u helenskoj filozofiji i književnosti, Loznica, 2014.
      3. Jelena Pilipović, Vrt od slova - Platonova misao i Vergilijeva idilična poezija, Beograd, 2020.
      4. Jelena Pilipović, Orfejev vek, Beograd - Pančevo, 2005
      5. The Cambridge Sompanion to Virgil, ed. Charles Martindale, 1997.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2
      Metode izvođenja nastave Predavanja, interaktivna nastava, diskusije, usmena izlaganja studenata.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari