Навигација

Опис предмета

2111031 - Савремени чешки језик Г-1

Спецификација предмета
НазивСавремени чешки језик Г-1
Акроним2111031
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком, модул Чешки језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаНема услова.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаУсвајање и развијање основних језичких вештина. Овладавање изговором, стицање језичке компетенције нивоа А1 Заједничког референтног оквира за језике.
    Исходи учења (стечена знања)Студент усваја основе активне употребе савременог чешког језика. Овладава правилним изговором, усваја и активира основни лексички фонд, анализира и памти једноставне граматичке облике и конструкције и употребљава их у говору и писању, разуме писани текст и исказе на теме из свакодневне комуникације (зна да представи себе и друге, да наведе личне податке попут тога где живи, кога познаје и шта поседује, лична интересовања, као и да пита друге о томе и сл.). Способан је за једноставну комуникацију уколико саговорник говори полако и јасно.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеГраматика: именице, придеви, личне и присвојне заменице - основне карактеристике, промена - основни падежни облици без изузетака (номинатив, акузатив, вокатив једнине и множине), персирање и ословљавање са "ти"; упитне и показне заменице, глаголи - инфинитив и садашње време.
    Садржај практичне наставеУвежбавање знања из фонетике, усвајање основних принципа правописа и граматике. Савладавање језичких вештина: вежбе слушања, употреба речи и фраза, предлошко-падежних конструкција итд, говорна вежбања (основне теме из свакодневног живота: формуле етикеције, упознавање, самоидентификација, образовање, породица, посете, куповина сл), писмено изражавање на дате теме, интеракција са наставником и другим студентима. Упознавање са одређеним аспектима чешке културе и друштва.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    15
    Методе извођења наставеУџбеници и илустрације, коришћење додатних материјала, вежбања (слушања, изговора и граматике), интерактивна настава, вербалне методе: монолошка, дијалошка, усмена интеракција. Поред самосталног рада, ради се у групама и паровима.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит50
    Практична наставаУсмени испит20
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари