Navigacija

Opis predmeta

2111031 - Savremeni češki jezik G-1

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni češki jezik G-1
Akronim 2111031
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Češki jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Nema uslova. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Usvajanje i razvijanje osnovnih jezičkih veština. Ovladavanje izgovorom, sticanje jezičke kompetencije nivoa A1 Zajedničkog referentnog okvira za jezike.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student usvaja osnove aktivne upotrebe savremenog češkog jezika. Ovladava pravilnim izgovorom, usvaja i aktivira osnovni leksički fond, analizira i pamti jednostavne gramatičke oblike i konstrukcije i upotrebljava ih u govoru i pisanju, razume pisani tekst i iskaze na teme iz svakodnevne komunikacije (zna da predstavi sebe i druge, da navede lične podatke poput toga gde živi, koga poznaje i šta poseduje, lična interesovanja, kao i da pita druge o tome i sl.). Sposoban je za jednostavnu komunikaciju ukoliko sagovornik govori polako i jasno.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Gramatika: imenice, pridevi, lične i prisvojne zamenice - osnovne karakteristike, promena - osnovni padežni oblici bez izuzetaka (nominativ, akuzativ, vokativ jednine i množine), persiranje i oslovljavanje sa "ti"; upitne i pokazne zamenice, glagoli - infinitiv i sadašnje vreme.
    Sadržaj praktične nastave Uvežbavanje znanja iz fonetike, usvajanje osnovnih principa pravopisa i gramatike. Savladavanje jezičkih veština: vežbe slušanja, upotreba reči i fraza, predloško-padežnih konstrukcija itd, govorna vežbanja (osnovne teme iz svakodnevnog života: formule etikecije, upoznavanje, samoidentifikacija, obrazovanje, porodica, posete, kupovina sl), pismeno izražavanje na date teme, interakcija sa nastavnikom i drugim studentima. Upoznavanje sa određenim aspektima češke kulture i društva.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 5
    Metode izvođenja nastave Udžbenici i ilustracije, korišćenje dodatnih materijala, vežbanja (slušanja, izgovora i gramatike), interaktivna nastava, verbalne metode: monološka, dijaloška, usmena interakcija. Pored samostalnog rada, radi se u grupama i parovima.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
    Praktična nastava Usmeni ispit 20
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari