Навигација

Опис предмета

2125033 - Савремени албански језик 3

Спецификација предмета
НазивСавремени албански језик 3
Акроним2125033
Студијски програмЈезик, књижевност, култура,Српска књижевност и језик,Српска књижевност и језик са компаратистиком
Модулмодул Албански језик, књижевност, култура, модул Библиотекарство и информатика, модул Бугарски језик, књижевност, култура, модул Грчки језик, књижевност, култура, модул Енглески језик, књижевност, култура, модул Италијански језик, књижевност, култура, модул Јапански језик, књижевност, култура, модул Кинески језик, књижевност, култура, модул Мађарски језик, књижевност, култура, модул Немачки језик, књижевност, култура, модул Општа књижевност и теорија књижевности, модул Општа лингвистика са страним језиком, модул Пољски језик, књижевност, култура, модул Румунски језик, књижевност, култура, модул Руски језик, књижевност, култура, модул Скандинавски језик, књижевност, култура, модул Словачки језик, књижевност, култура, модул Украјински језик, књижевност, култура, модул Француски језик, књижевност, култура, модул Холандски језик, књижевност, култура, модул Чешки језик, књижевност, култура, модул Шпански језик, хиспанске књижевности и културе
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаПоложен испит из Савременог албанског језика 2Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање са морфолошком структуром албанског језика. Овладавање језичким вештинама разумевања, говорења, писања и репродукције на албанском језику. Овладавање нивоом А2.
    Исходи учења (стечена знања)Студент је у стању да разуме и препричава текстове који су прописани планом и програмом, да разуме и активно учествује у дискурсима који одговарају нивоу А2. У стању је да разуме познате речи и фразе, да користи разговор на стандарном језику о познатим темама с којима се редовно сусреће у свакодневном животу. Може да разуме текстове који су писани обичним језиком, опис догађаја, осећања и жеље у различитим текстовима, у свакодневном разговору и писмима. Може да се сналази у већини ситуација. У стању је да разговара о темама које се односе на свакодневни живот и да преприча садржај прочитаног текста. Може да напише једноставан текст на задату тему (која је већ обрађивана). Студент је у стању да стечена теоријска знања о структури албанског језика активно примењује. Оспособљен је да закључује и да износи своје ставове о одређеној теми која је задата, уз асистенцију предавача.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТеоријска настава подразумева развијање свих језичких вештина усклађених са нивоом Б2. Како се пише нека прича или описује догађај. Препричавање догађаја (догађаја који смо чули, видели или доживели), садржаја књиге или филма. Разумевање прочитаног текста и његово препричавање. У настави ће бити примење методе и вежбе које треба да омогуће повезано и јасно изражавање на албанском језику, кохерентно повезивање реченица како би се могао описати неки доживљај, изразити став или мишљење о некој теми или објаснити став.
    Садржај практичне наставеАнализа текстова, вежбе.
    Литература
    1. Petro R., Pepivani N. et al. (2010). Gjuha shqipe 6, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    2. Petro R., Metani I. et al. (2010). Gjuha shqipe 7, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    3. Petro R., Pepivani N. et al. (2007). Gjuha shqipe 8, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    4. Radovicka, Lumni (2010). Të mësojmë së bashku gjuhën shqipe, Art Studio Disign, Tiranë.
    5. Shkurtaj Gj., Hysa E. (2001). Gjuha shqipe për të huajt dhe shqiptarët jasht atdheut, Toena, Tiranë.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    13
    Методе извођења наставеМетоде које ће омогућити ефикасно усвајање стечених знања, дати јасан приказ нивоа језичког знања студената и омогућити добар feed-back.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит40
    Практична наставаУсмени испит30
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари