Navigacija

Opis predmeta

2125033 - Savremeni albanski jezik 3

Specifikacija predmeta
Naziv Savremeni albanski jezik 3
Akronim 2125033
Studijski program Jezik, književnost, kultura,Srpska književnost i jezik,Srpska književnost i jezik sa komparatistikom
Modul modul Albanski jezik, književnost, kultura, modul Bibliotekarstvo i informatika, modul Bugarski jezik, književnost, kultura, modul Grčki jezik, književnost, kultura, modul Engleski jezik, književnost, kultura, modul Italijanski jezik, književnost, kultura, modul Japanski jezik, književnost, kultura, modul Kineski jezik, književnost, kultura, modul Mađarski jezik, književnost, kultura, modul Nemački jezik, književnost, kultura, modul Opšta književnost i teorija književnosti, modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom, modul Poljski jezik, književnost, kultura, modul Rumunski jezik, književnost, kultura, modul Ruski jezik, književnost, kultura, modul Skandinavski jezik, književnost, kultura, modul Slovački jezik, književnost, kultura, modul Ukrajinski jezik, književnost, kultura, modul Francuski jezik, književnost, kultura, modul Holandski jezik, književnost, kultura, modul Češki jezik, književnost, kultura, modul Španski jezik, hispanske književnosti i kulture
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit iz Savremenog albanskog jezika 2 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa morfološkom strukturom albanskog jezika. Ovladavanje jezičkim veštinama razumevanja, govorenja, pisanja i reprodukcije na albanskom jeziku. Ovladavanje nivoom A2.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student je u stanju da razume i prepričava tekstove koji su propisani planom i programom, da razume i aktivno učestvuje u diskursima koji odgovaraju nivou A2. U stanju je da razume poznate reči i fraze, da koristi razgovor na standarnom jeziku o poznatim temama s kojima se redovno susreće u svakodnevnom životu. Može da razume tekstove koji su pisani običnim jezikom, opis događaja, osećanja i želje u različitim tekstovima, u svakodnevnom razgovoru i pismima. Može da se snalazi u većini situacija. U stanju je da razgovara o temama koje se odnose na svakodnevni život i da prepriča sadržaj pročitanog teksta. Može da napiše jednostavan tekst na zadatu temu (koja je već obrađivana). Student je u stanju da stečena teorijska znanja o strukturi albanskog jezika aktivno primenjuje. Osposobljen je da zaključuje i da iznosi svoje stavove o određenoj temi koja je zadata, uz asistenciju predavača.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Teorijska nastava podrazumeva razvijanje svih jezičkih veština usklađenih sa nivoom B2. Kako se piše neka priča ili opisuje događaj. Prepričavanje događaja (događaja koji smo čuli, videli ili doživeli), sadržaja knjige ili filma. Razumevanje pročitanog teksta i njegovo prepričavanje. U nastavi će biti primenje metode i vežbe koje treba da omoguće povezano i jasno izražavanje na albanskom jeziku, koherentno povezivanje rečenica kako bi se mogao opisati neki doživljaj, izraziti stav ili mišljenje o nekoj temi ili objasniti stav.
    Sadržaj praktične nastave Analiza tekstova, vežbe.
    Literatura
    1. Petro R., Pepivani N. et al. (2010). Gjuha shqipe 6, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    2. Petro R., Metani I. et al. (2010). Gjuha shqipe 7, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    3. Petro R., Pepivani N. et al. (2007). Gjuha shqipe 8, Botime shkollore Albas, Tiranë.
    4. Radovicka, Lumni (2010). Të mësojmë së bashku gjuhën shqipe, Art Studio Disign, Tiranë.
    5. Shkurtaj Gj., Hysa E. (2001). Gjuha shqipe për të huajt dhe shqiptarët jasht atdheut, Toena, Tiranë.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 3
    Metode izvođenja nastave Metode koje će omogućiti efikasno usvajanje stečenih znanja, dati jasan prikaz nivoa jezičkog znanja studenata i omogućiti dobar feed-back.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 40
    Praktična nastava Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari