Навигација

Опис предмета

1401123 - Лектура и коректура текста

Спецификација предмета
НазивЛектура и коректура текста
Акроним1401123
Студијски програмСрпски језик и књижевност
МодулФилолошки профил
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаУписан студијски програм Српски језик и књижевност.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтуденти треба да стекну основна знања о коректури, техничкој редакцији и лекторској обради текста, повежу та знања са знањима из правописа и примене их на практичне проблеме са којиме се суочавају лектори. Студенти ће се упознати са особеностима лекторског и коректорског посла, као и са свим типичним проблемима лектуре текстова.
      Исходи учења (стечена знања)Након одслушаног курса и положеног испита, студенти ће бити оспособљени да раде коректуру и основну техничку редакцију текста и да компетентно лекторишу различите врсте текстова на српском језику, као и да своје лекторске способности допуњују знањима која буду стицали на наредним годинама студија.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПринципи коректуре и техничке обраде текста; коректорски знаци; типови и величине слова; припрема текста за штампу. Штампарске мере. Место лектуре и коректуре у издавачком процесу. Питање језичке правилности; стандарднојезичка норма. Правописни и граматички приручници. Преглед правописних и граматичких недоумица. Речи страног порекла; адаптација речи страног порекла. Прилагођавање страних имена у текстовима на српском.
      Садржај практичне наставеНајчешћи правописни проблеми и њихово решавање: писање великог слова, спојено и одвојено писање, транскрипција страних имена. Практични проблеми у вези са гласовним алтернацијама и облицима речи. Нивои лектуре. Стручне терминологије и лектура стручних текстова. Однос према речима страног порекла; савремени англицизми у рачунарској и маркетиншкој терминологији; актуелни утицаји енглеског језика на српски - нормативна питања и лекторски проблеми који из њих проистичу. Лектура преведених текстова. Израда домаћих задатака.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      21
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит50
      Практична настава50Усмени испит
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари