Navigacija

Opis predmeta

1401123 - Lektura i korektura teksta

Specifikacija predmeta
Naziv Lektura i korektura teksta
Akronim 1401123
Studijski program Srpski jezik i književnost
Modul Filološki profil
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
      Uslovljenost drugim predmetima Upisan studijski program Srpski jezik i književnost. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Studenti treba da steknu osnovna znanja o korekturi, tehničkoj redakciji i lektorskoj obradi teksta, povežu ta znanja sa znanjima iz pravopisa i primene ih na praktične probleme sa kojime se suočavaju lektori. Studenti će se upoznati sa osobenostima lektorskog i korektorskog posla, kao i sa svim tipičnim problemima lekture tekstova.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon odslušanog kursa i položenog ispita, studenti će biti osposobljeni da rade korekturu i osnovnu tehničku redakciju teksta i da kompetentno lektorišu različite vrste tekstova na srpskom jeziku, kao i da svoje lektorske sposobnosti dopunjuju znanjima koja budu sticali na narednim godinama studija.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Principi korekture i tehničke obrade teksta; korektorski znaci; tipovi i veličine slova; priprema teksta za štampu. Štamparske mere. Mesto lekture i korekture u izdavačkom procesu. Pitanje jezičke pravilnosti; standardnojezička norma. Pravopisni i gramatički priručnici. Pregled pravopisnih i gramatičkih nedoumica. Reči stranog porekla; adaptacija reči stranog porekla. Prilagođavanje stranih imena u tekstovima na srpskom.
      Sadržaj praktične nastave Najčešći pravopisni problemi i njihovo rešavanje: pisanje velikog slova, spojeno i odvojeno pisanje, transkripcija stranih imena. Praktični problemi u vezi sa glasovnim alternacijama i oblicima reči. Nivoi lekture. Stručne terminologije i lektura stručnih tekstova. Odnos prema rečima stranog porekla; savremeni anglicizmi u računarskoj i marketinškoj terminologiji; aktuelni uticaji engleskog jezika na srpski - normativna pitanja i lektorski problemi koji iz njih proističu. Lektura prevedenih tekstova. Izrada domaćih zadataka.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 1
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 50
      Praktična nastava 50 Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari