Навигација

Опис предмета

1401158 - Лектура текста

Спецификација предмета
НазивЛектура текста
Акроним1401158
Студијски програмСрпски језик и књижевност
МодулНаставнички профил
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
    Условљеност другим предметимаУписан студијски програм Српски језик и књижевност.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтуденти треба да стекну основна знања о коректури, техничкој редакцији и лекторској обради текста, повежу та знања са знањима из правописа и примене их на практичне проблеме са којиме се суочавају лектори. Студенти ће се упознати са особеностима лекторског и коректорског посла, као и са свим типичним проблемима лектуре текстова.
    Исходи учења (стечена знања)Након одслушаног курса и положеног испита, студенти ће бити оспособљени да компетентно лекторишу различите врсте текстова на српском језику, као и да стечена знања примене у педагошком раду.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУлога лектуре у неговању стандарда и место лектуре у издаваштву. Коректорски знаци и њихова употреба. Штампарске мере (типографска тачка, картица/шлајфна, штампарски табак, ауторски табак итд.). Лектура и програми за обраду текста на рачунару. Стручне терминологије и лектура стручних текстова. Однос према речима страног порекла; адаптација речи страног порекла; савремени англицизми у рачунарској и маркетиншкој терминологији. Проблеми типични за лектуру преведених текстова. Прилагођавање страних имена у текстовима на српском. Техничке конвенције у писању бројева и формула.
    Садржај практичне наставеНајчешћи правописни проблеми и њихово решавање: писање великог слова, спојено и одвојено писање, транскрипција страних имена. Практични проблеми у вези са гласовним алтернацијама и облицима речи. Нивои лектуре. Стручне терминологије и лектура стручних текстова. Однос према речима страног порекла; савремени англицизми у рачунарској и маркетиншкој терминологији; актуелни утицаји енглеског језика на српски - нормативна питања и лекторски проблеми који из њих проистичу. Лектура преведених текстова. Израда домаћих задатака.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит50
    Практична настава50Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари