Навигација

Опис предмета

1420337 - Арапски дијалекти 3 (египатски дијалекат 1)

Спецификација предмета
НазивАрапски дијалекти 3 (египатски дијалекат 1)
Акроним1420337
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Арапски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ3.0Статус предметаизборни
      Условљеност другим предметимаУписана текућа година студија. Одрађене предиспитне обавезе. Број полазника. Положени испити из Морфосинтаксе арапског језика 2 и Савременог арапског језика Г-4.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаУпознавање и активно овладавање закономерностима ортографије и фонетике египатског дијалекта. Упознавање и активно овладавање закономерностима морфологије и морфосинтаксе подсистема именских и глаголских речи у египатском дијалекту, род, број, одређеност/неодређеност именица, глаголска промена, конгруенција. Упознавање и активно овладавање закономерностима заменичког система египатског дијалекта. Изражавање припадности и поседовања. Континуирано и свеобухватно развијање компетенција језичке комуникације (лингвистичка, социолингвистичка и прагматска) и језичких вештина (продукција, рецепција и интеракција најпре у усменом облику) на језичком нивоу А1 (Заједнички европски референтни оквир за језике). Проширивање социокултуролошких знања о изворном говорном подручју.
      Исходи учења (стечена знања)Студент је развио компетенције језичке комуникације и овладао језичким вештинама на циљном нивоу (А1) египатског дијалекта. Унапредио је изговор и успешно прекључује код у задатим ситуацијама.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеЗакономерности ортографије и фонетике египатског дијалекта. Закономерности морфологије и морфосинтаксе подсистема именских и глаголских речи у египатском дијалекту, род, број, одређеност/неодређеност именица, глаголска промена, конгруенција. Закономерности заменичког система египатског дијалекта. Изражавање припадности и поседовања.
      Садржај практичне наставеВежбе разумевања ширег спектра прилагођених и аутентичних некњижевних текстова. Вежбе разумевања слушања и изговора. Вежбе грађења и проширивања лексичког фонда. Продубљивање знања о специфичностима египатске културе, историје и друштва. Монолошко и дијалошко изражавање. Употреба текстуалних, аудитивних, визуелних и аудио-визуелних материјала из различитих извора. Припрема за адекватну вербалну и невербалну комуникацију у свакоденвним и пословним ситуацијама.
      Литература
      1. Ekalem masri 1. - Beograd : Filološki fakultet, 2011
      2. Badawi, S. & M. Hinds, A dictionary of Egyptian Arabic
      3. корпус аудитивних, визуелних и аудиовизуелних материјала
      4. Wightwick, J. & M. Gaafar, Colloquial Arabic of Egypt: The Complete Course for Beginners
      5. El-Batal, M. A Dictionary of Idioms (Egyptian Arabic-English with an English-Egyptian Arabic Glossary)
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      13
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавањаПисмени испит
      Практична настава40Усмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари