Навигација

Опис предмета

2114044 - Француска књижевност 17. века

Спецификација предмета
НазивФранцуска књижевност 17. века
Акроним2114044
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Француски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
      Условљеност другим предметимаУслов за слушање: одслушан предмет Француска књижевност 16. века. Услов за полагање: положени испити из Увода у француску културу 1 и Француске књижевности 16. века.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања о француској књижевности и култури 17. века кроз упознавање са делима најзначајнијих писаца и литературом о друштвено-историјском контексту њиховог стваралаштва; развијање критичког мишљења.
      Исходи учења (стечена знања)Студент стиче увид у континуитет развоја француске књижевности, у виду естетике барока (која се ослања на позни 16. век) и поетике француског класицизма (који се враћа античким књижевним моделима). Продубљује знања о картезијанском приступу као темељној тековини тзв. француског духа, као и о значају прециозности у обликовању протофеминистичких идеја и развоју женског ауторства. Анализира најзначајнија књижевна дела барокне и класицистичке књижевности, пореди их са остварењима у сликарству и архитектури и закључује зашто је њихово разумевање значајно у 21. веку.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеФранцуска у 17. веку: историјски, друштвени и културни оквир епохе. Барокна поезија и роман. Филозофско-теоријска мисао (Декарт, Паскал). Барокно позориште. Поетика класицизма (Боало). Класицистичко позориште (Корнеј, Расин, Молијер). Психолошки роман. Моралистичка књижевност. Значај салона у развоју књижевних жанрова максима, портрета и мемоара. Oбновa разумевања дате епохе захваљујући новoj критичкој мисли o делима 17. века (Дубровски, Старобински, Барт, Русе и др.).
      Садржај практичне наставеБарокни немир у поезији и роману (Овре, Теофил де Вио, Шасиње, Малерб и његови ученици, Д'Ирфе). Корнејевa Позоришнa илузијa као врхунац барокног позоришта. Прециозни дух (госпођица Де Скидери). Паскал и јансенизам. Декарт и картезијански дух. Материјализам и либертенство Сирана де Бержерака. Класицистичка правилност: Корнејева тетралогија, Расинове трагедије. Комедије карактера и нарави вечног Молијера. Роман Принцеза Де Клев госпође Де Лафајет. Басне (Ла Фонтен). Приче (Шарл Перо). Епистоларна књижевност (госпођа Де Севиње). Моралистичка књижевност (Ла Рошфуко, Ла Бријер).
      Литература
      1. Jean-Pierre Landry, Isabelle Morlin, La littérature française du XVIIe siècle, Paris : Armand Colin, 2002.
      2. Darmon, Delon (dir.), Hist. de la France littéraire. Classicismes : XVIIe-XVIIIe siècle, PUF, 2009.
      3. R. Zuber et al, Littérature française du XVIIe siècle, Paris, PUF, 1992.
      4. B. Gibert, Le baroque littéraire français, Paris, Armand Colin, 1997.
      5. Lagarde & Michard, XVIIe siècle : Les grands auteurs français du programme, Paris, Bordas, 1979.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      22
      Методе извођења наставеПредавања, вежбе, дискусије, анализа самостално прочитаних и припремљених текстова. Рад са видео материјалом (гледање делова документарних и играних филмова и дискусија), континуирана усмена и писана провера савлађивања градива. Настава се одвија на француском и на српском језику.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит20
      Практична настава10Усмени испит50
      Пројекти
      Колоквијуми15
      Семинари