Навигација

Опис предмета

2118023 - Морфологија и творба речи скандинавских језика

Спецификација предмета
НазивМорфологија и творба речи скандинавских језика
Акроним2118023
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Скандинавски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаобавезан
    Условљеност другим предметимаПоложен предмет Савремени скандинавски језици 1Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаУпознавање и активно овладавање закономерностима морфолошког и творбеног система савремених скандинавских језика (дански/норвешки/шведски) са циљем адекватног оспособљавања студената да теоријски савладају основне појмове на овом језичком нивоу. Упознавање и активно овладавање флексијом променљивих врста речи, али и морфолошким аспектима посебних врста речи без флексије. Темељито познавање творбе речи скандинавских језика са тежиштем на творби речи изабраног примарног језика и способност описа сличности и разлика између морфологије и творбе речи скандинавских језика и морфологије и творбе речи српског језика. Стицање трајне компетенције студената да практично у свим језичким вештинама активно користе и примењују стечена теоријска знања при продукцији и рецепцији хијерархијски виших језичких структура (фраза и реченица)
    Исходи учења (стечена знања)Студент добро познаје морфологију и творбу речи скандинавских језика са тежиштем на изабраном главном језику. Студент поседује трајна активна знања која се односе на закономерности флексије и творбе речи у савременим скандинавским језицима. Студент поседује компетенције да идентификује и тумачи различите флективне облике и врсте и типове творбе са сталним интегративним освртом на њихову функцију у ширим структурама. Студент влада основама једнојезичне и контрастивне морфолошке и творбене анализе.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновни морфолошки појмови: морфема, морф, аломорф, реч, флексија, парадигма. Класификација морфема. Флексија и врсте флексије. Конјугација, деклинација и компарација. Граматичке категорије променљивих врста речи. Морфолошки, синтаксички и семантички критеријуми за поделу на врсте речи. Врсте речи, њихове дефиниције и супкласификација. Граматичке категорије променљивих врста речи. Инвентар флективних морфема. Дефиниција творбе речи, однос дијахроније и синхроније. Додатни појмови везани за творбу речи: Творбена основа, афикс, језгро, одредба, уникатна морфема, конфикс, (не)твореница. Врсте творбе у савременим скандинавским језицима (слагање, извођење, скраћивање, комбинована творба, ретроградација, редупликација). Творба речи као компонентска структура. Домаћи и страни елементи у творби речи. Инвентар деривационих морфема.Транспозиција, модификација, мутација. Лексикализација творбеног производа. Продуктивност и непродуктивност у творби речи.
    Садржај практичне наставеКратка рекапитулација усвојених теоријских знања. Идентификација и анализа различитих флективних и творбених облика код различитих врста речи у реченици и тексту. Творбена анализа на моделу дрвета. Структурне, комплементационе и трансформационе вежбе са фокусом на одабраном морфолошком феномену.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставе1. Интерактивна предавања са активним учешћем студената и перманентно развијање дискусије о одређеним морфолошким феноменима у савременим скандинавским језицима. 2. Вежбе које се састоје у концизном обнављању основних појмова и метода анализе из морфологије и творбе речи. Вежбе уз помоћ одговарајућег дидактичког материјала (збирке, вежбанке). 3. Усмено излагање студената.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит30
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари10