Navigacija

Opis predmeta

2118023 - Morfologija i tvorba reči skandinavskih jezika

Specifikacija predmeta
Naziv Morfologija i tvorba reči skandinavskih jezika
Akronim 2118023
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Skandinavski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljenost drugim predmetima Položen predmet Savremeni skandinavski jezici 1 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje i aktivno ovladavanje zakonomernostima morfološkog i tvorbenog sistema savremenih skandinavskih jezika (danski/norveški/švedski) sa ciljem adekvatnog osposobljavanja studenata da teorijski savladaju osnovne pojmove na ovom jezičkom nivou. Upoznavanje i aktivno ovladavanje fleksijom promenljivih vrsta reči, ali i morfološkim aspektima posebnih vrsta reči bez fleksije. Temeljito poznavanje tvorbe reči skandinavskih jezika sa težištem na tvorbi reči izabranog primarnog jezika i sposobnost opisa sličnosti i razlika između morfologije i tvorbe reči skandinavskih jezika i morfologije i tvorbe reči srpskog jezika. Sticanje trajne kompetencije studenata da praktično u svim jezičkim veštinama aktivno koriste i primenjuju stečena teorijska znanja pri produkciji i recepciji hijerarhijski viših jezičkih struktura (fraza i rečenica)
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student dobro poznaje morfologiju i tvorbu reči skandinavskih jezika sa težištem na izabranom glavnom jeziku. Student poseduje trajna aktivna znanja koja se odnose na zakonomernosti fleksije i tvorbe reči u savremenim skandinavskim jezicima. Student poseduje kompetencije da identifikuje i tumači različite flektivne oblike i vrste i tipove tvorbe sa stalnim integrativnim osvrtom na njihovu funkciju u širim strukturama. Student vlada osnovama jednojezične i kontrastivne morfološke i tvorbene analize.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovni morfološki pojmovi: morfema, morf, alomorf, reč, fleksija, paradigma. Klasifikacija morfema. Fleksija i vrste fleksije. Konjugacija, deklinacija i komparacija. Gramatičke kategorije promenljivih vrsta reči. Morfološki, sintaksički i semantički kriterijumi za podelu na vrste reči. Vrste reči, njihove definicije i supklasifikacija. Gramatičke kategorije promenljivih vrsta reči. Inventar flektivnih morfema. Definicija tvorbe reči, odnos dijahronije i sinhronije. Dodatni pojmovi vezani za tvorbu reči: Tvorbena osnova, afiks, jezgro, odredba, unikatna morfema, konfiks, (ne)tvorenica. Vrste tvorbe u savremenim skandinavskim jezicima (slaganje, izvođenje, skraćivanje, kombinovana tvorba, retrogradacija, reduplikacija). Tvorba reči kao komponentska struktura. Domaći i strani elementi u tvorbi reči. Inventar derivacionih morfema.Transpozicija, modifikacija, mutacija. Leksikalizacija tvorbenog proizvoda. Produktivnost i neproduktivnost u tvorbi reči.
    Sadržaj praktične nastave Kratka rekapitulacija usvojenih teorijskih znanja. Identifikacija i analiza različitih flektivnih i tvorbenih oblika kod različitih vrsta reči u rečenici i tekstu. Tvorbena analiza na modelu drveta. Strukturne, komplementacione i transformacione vežbe sa fokusom na odabranom morfološkom fenomenu.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave 1. Interaktivna predavanja sa aktivnim učešćem studenata i permanentno razvijanje diskusije o određenim morfološkim fenomenima u savremenim skandinavskim jezicima. 2. Vežbe koje se sastoje u konciznom obnavljanju osnovnih pojmova i metoda analize iz morfologije i tvorbe reči. Vežbe uz pomoć odgovarajućeg didaktičkog materijala (zbirke, vežbanke). 3. Usmeno izlaganje studenata.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 30
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 10