Навигација

Опис предмета

2118117 - Скандинавска култура 4

Спецификација предмета
НазивСкандинавска култура 4
Акроним2118117
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Скандинавски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљеност другим предметимаОдслушан курс Скандинавска култура 3 и положен курс Скандинавска култура 2Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПознавање савремених политичких, привредних, друштвених и културних кретања у Скандинавији и односа између Републике Србије и скандинавских земаља са удубљивањем у подручја релевантна за кандидатов будући рад. Упознавање са теоријом о когнитивним културним моделима и њихова примена приликом анализе развоја когнитивних културних модела једнакости и индивидуализма у Скандинавији; развој женског покрета и борбе за права жена од 19. века до данас.
    Исходи учења (стечена знања)Кандидат је оспособљен да, полазећи од знања о интеркултурном приступу, примени своје укупно познавање прилика у Скандинавији, а посебно савремених политичких, привредних, друштвених и културних прилика и тиме активно и креативно учествује у посредовању између Србије и скандинавских земаља у складу са потребама општег политичког, привредног, друштвеног и културног развоја.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеСавремена политичка, привредна, друштвена и културна кретања у Скандинавији, политички, привредни и културни односи између Србије и скандинавских земаља, посредовање у тим односима, обука лица која раде у оквиру политичких, привредних и културних односа између Србије и скандинавских земаља, начини организовања представљања Србије у скандиnaвским земљама и скандинавских земаља у Србији с тежиштем на интеркултурном приступу. Преглед развоја когнитивних културних модела једнакости и индивидуализма у Скандинавији, женских покрета и борбе за права жена од 19. века до данас.
    Садржај практичне наставеИнтерактивне вежбе из представљања, представљање изабраних подручја посебног интересовања кандидата.
    Литература
    1. Hajdu, D. 2018. Pragmatična ekvivalencija izraza sa konotativnim značenjem u švedskom i srpskom jeziku, Filološki fakultet, Beograd. ISBN 978-86-6153-501-7
    2. Hajdu, D. i J. Drljević. 2018. Uticaj vladajućih kognitivnih kulturnih modela na uvredljive izraze u švedskom i italijanskom jeziku, Komunikacija i kultura online, god. 9, br. 9, pp 59–75, e-ISSN 2217-4257
    3. Jourdan, Tuite (eds.). 2006. Language, Culture and Society. Cambrigde university press, 2006.
    4. Naomi Quinn (ed.). 1987. Cultural Models in Language and Thought. Cambridge university press, 1987.
    5. Socialforskningsrapport. 2013. De första 100 åren - svensk välfärdspolitik mellan historia och framtid. Försäkringskassan: Umeå, 2013.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    12
    Методе извођења наставеПредавања и вежбе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања30Писмени испит70
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари