Navigacija

Opis predmeta

2118117 - Skandinavska kultura 4

Specifikacija predmeta
Naziv Skandinavska kultura 4
Akronim 2118117
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Skandinavski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljenost drugim predmetima Odslušan kurs Skandinavska kultura 3 i položen kurs Skandinavska kultura 2 Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Poznavanje savremenih političkih, privrednih, društvenih i kulturnih kretanja u Skandinaviji i odnosa između Republike Srbije i skandinavskih zemalja sa udubljivanjem u područja relevantna za kandidatov budući rad. Upoznavanje sa teorijom o kognitivnim kulturnim modelima i njihova primena prilikom analize razvoja kognitivnih kulturnih modela jednakosti i individualizma u Skandinaviji; razvoj ženskog pokreta i borbe za prava žena od 19. veka do danas.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Kandidat je osposobljen da, polazeći od znanja o interkulturnom pristupu, primeni svoje ukupno poznavanje prilika u Skandinaviji, a posebno savremenih političkih, privrednih, društvenih i kulturnih prilika i time aktivno i kreativno učestvuje u posredovanju između Srbije i skandinavskih zemalja u skladu sa potrebama opšteg političkog, privrednog, društvenog i kulturnog razvoja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Savremena politička, privredna, društvena i kulturna kretanja u Skandinaviji, politički, privredni i kulturni odnosi između Srbije i skandinavskih zemalja, posredovanje u tim odnosima, obuka lica koja rade u okviru političkih, privrednih i kulturnih odnosa između Srbije i skandinavskih zemalja, načini organizovanja predstavljanja Srbije u skandinavskim zemljama i skandinavskih zemalja u Srbiji s težištem na interkulturnom pristupu. Pregled razvoja kognitivnih kulturnih modela jednakosti i individualizma u Skandinaviji, ženskih pokreta i borbe za prava žena od 19. veka do danas.
    Sadržaj praktične nastave Interaktivne vežbe iz predstavljanja, predstavljanje izabranih područja posebnog interesovanja kandidata.
    Literatura
    1. Hajdu, D. 2018. Pragmatična ekvivalencija izraza sa konotativnim značenjem u švedskom i srpskom jeziku, Filološki fakultet, Beograd. ISBN 978-86-6153-501-7
    2. Hajdu, D. i J. Drljević. 2018. Uticaj vladajućih kognitivnih kulturnih modela na uvredljive izraze u švedskom i italijanskom jeziku, Komunikacija i kultura online, god. 9, br. 9, pp 59–75, e-ISSN 2217-4257
    3. Jourdan, Tuite (eds.). 2006. Language, Culture and Society. Cambrigde university press, 2006.
    4. Naomi Quinn (ed.). 1987. Cultural Models in Language and Thought. Cambridge university press, 1987.
    5. Socialforskningsrapport. 2013. De första 100 åren - svensk välfärdspolitik mellan historia och framtid. Försäkringskassan: Umeå, 2013.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    1 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari