Навигација

Опис предмета

2120047 - Арапска књижевност 3

Спецификација предмета
НазивАрапска књижевност 3
Акроним2120047
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Арапски језик, књижевност, култура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезни/изборни
    Условљеност другим предметимаПоложен испит Арапске књижевности 2 и редовно похађање наставе Арапске књижевности 3.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевање и интерпретирање формалних, садржинских, стилских и језичких одлика првих етапа у развоју модерне арапске књижевности (од средине XIX до средине XX века) на српском и арапском језику.
    Исходи учења (стечена знања)По положеном испиту студент ће имати теоријска знања о одликама и књижевним репрезентима из првих етапа у развоју модерне арапске (од средине XIX до средине XX века) на српском и арапском језику; да анализира, критички просуђује и оцени текст из првих етапа у развоју модерне арапске (од средине XIX до средине XX века).
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПојам "нахде" и њене одлике. Утицај контакта са Западом на језички и књижевни развој у Египту и Либану. Препород и просветитељство уз помоћ оживљавања и преузимања; улога културног наслеђа Арапа у модернизацији арапског језика и књижевности. Дидактичка књижевност - неомакама и путопис. Допринос просветитељских породица арапском језику и књижевности. Арабизација западне књижевности. Књижевници и знаменита дела нахде - формалне, стилске, језичке и садржинске одлике. Миграције интелектуалаца унутар и ван арапског света. Улога штампе у развоју модерног арапског језика и књижевности. Песници неокласицизма. Књижевност "махџера" и њени представници. Романтизам у поезији и прози на арапском језику. Књижевни представници "Нове школе" у Египту и њихова борба за "ново" против "старог". Развој модерне кратке приче, романа и поезије код прве генерације египатских писаца, и њихове формалне, жанровске, стилске и језичке одлике.
    Садржај практичне наставеЧитање, превод и дискусија на арапском језику на основу текстова о првим етапама у развоју поетске и прозне модерне арапске књижевности: књижевност нахде, махџера и прве генерације писаца у Египту, уз књижевне илустрације из датог периода. Дискусија на арапском језику о читалачким утисцима о делима прве фазе модерне арапске књижевности, преведеним на српски језик.
    Литература
    1. GABRIJELI, Frančesko. Istorija arapske književnosti. Sarajevo: Svjetlost, 1985, str. 251-291.
    2. KАMERA D'AFLITO, Izabela. Savremena arapska književnost. Beograd: Zavod za udžbenike, 2010.
    3. DURAKOVIĆ, Esad. Okviri i pretpostavke književnosti mahdžera, POF, vol. 34, 1984, str. 45-77.
    4. DŽUBRAN, Halil. Prorok; Prorokov vrt. Beograd: Čigoja štampa, 2000.
    5. HUSEIN, Taha. Dani. Beograd: Filip Višnjić, 1984.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања, дискусије, вежбе, превод и анализа књижевног текста.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична настава15Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми15
    Семинари