Navigacija

Opis predmeta

2120047 - Arapska književnost 3

Specifikacija predmeta
Naziv Arapska književnost 3
Akronim 2120047
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Arapski jezik, književnost, kultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezni/izborni
    Uslovljenost drugim predmetima Položen ispit Arapske književnosti 2 i redovno pohađanje nastave Arapske književnosti 3. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanje i interpretiranje formalnih, sadržinskih, stilskih i jezičkih odlika prvih etapa u razvoju moderne arapske književnosti (od sredine XIX do sredine XX veka) na srpskom i arapskom jeziku.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po položenom ispitu student će imati teorijska znanja o odlikama i književnim reprezentima iz prvih etapa u razvoju moderne arapske (od sredine XIX do sredine XX veka) na srpskom i arapskom jeziku; da analizira, kritički prosuđuje i oceni tekst iz prvih etapa u razvoju moderne arapske (od sredine XIX do sredine XX veka).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pojam "nahde" i njene odlike. Uticaj kontakta sa Zapadom na jezički i književni razvoj u Egiptu i Libanu. Preporod i prosvetiteljstvo uz pomoć oživljavanja i preuzimanja; uloga kulturnog nasleđa Arapa u modernizaciji arapskog jezika i književnosti. Didaktička književnost - neomakama i putopis. Doprinos prosvetiteljskih porodica arapskom jeziku i književnosti. Arabizacija zapadne književnosti. Književnici i znamenita dela nahde - formalne, stilske, jezičke i sadržinske odlike. Migracije intelektualaca unutar i van arapskog sveta. Uloga štampe u razvoju modernog arapskog jezika i književnosti. Pesnici neoklasicizma. Književnost "mahdžera" i njeni predstavnici. Romantizam u poeziji i prozi na arapskom jeziku. Književni predstavnici "Nove škole" u Egiptu i njihova borba za "novo" protiv "starog". Razvoj moderne kratke priče, romana i poezije kod prve generacije egipatskih pisaca, i njihove formalne, žanrovske, stilske i jezičke odlike.
    Sadržaj praktične nastave Čitanje, prevod i diskusija na arapskom jeziku na osnovu tekstova o prvim etapama u razvoju poetske i prozne moderne arapske književnosti: književnost nahde, mahdžera i prve generacije pisaca u Egiptu, uz književne ilustracije iz datog perioda. Diskusija na arapskom jeziku o čitalačkim utiscima o delima prve faze moderne arapske književnosti, prevedenim na srpski jezik.
    Literatura
    1. GABRIJELI, Frančesko. Istorija arapske književnosti. Sarajevo: Svjetlost, 1985, str. 251-291.
    2. KAMERA D'AFLITO, Izabela. Savremena arapska književnost. Beograd: Zavod za udžbenike, 2010.
    3. DURAKOVIĆ, Esad. Okviri i pretpostavke književnosti mahdžera, POF, vol. 34, 1984, str. 45-77.
    4. DŽUBRAN, Halil. Prorok; Prorokov vrt. Beograd: Čigoja štampa, 2000.
    5. HUSEIN, Taha. Dani. Beograd: Filip Višnjić, 1984.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja, diskusije, vežbe, prevod i analiza književnog teksta.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 15 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari