Навигација

Опис предмета

2126121 - Општа лингвистика - Фонетика и фонологија

Спецификација предмета
НазивОпшта лингвистика - Фонетика и фонологија
Акроним2126121
Студијски програмЈезик, књижевност, култура
Модулмодул Општа лингвистика са страним језиком
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаобавезан
    Условљеност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је упознавање студената са верификованим научним чињеницама које се односе на артикулациони, акустички и аудитивни аспект говорног израза, упознавање принципа који управљају начином организовања гласовних система и правила варирања гласовне структуре у језицима света, као и појаве и законитости на супрасегментном нивоу.
    Исходи учења (стечена знања)Стечена знања о говорном изразу, вештине у анализи говорног израза и знања о анализи принципа организације гласовних система, као и познавање законитости на супрасегментном нивоу створиће студентима неопходну основу за разумевање и савладавање садржаја осталих предмета у оквиру студијског програма. Ова знања и вештине биће применљиви у више домена професионалне делатности стручњака који се школују у оквиру овог студијског програма.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеФонетика као научна дисциплина (статус фонетике у оквиру лингвистике) – уже области фонетике, гране фонетике; говорни израз као предмет проучавања у фонетици; методе и технике истраживања у фонетици; теоријски значај и практична примена фонетике; осврт на историјски развој проучавања језичког израза. Функција физиолошке базе говора у продуковању говорних сегмената и супрасегмената; функција индуктора у говорној продукцији; функција фонатора у говорној продукцији; функција резонатора у говорној продукцији; функција артикулатора у говорној продукцији. Акустичке карактеристике говорног израза; трајање, фреквенција, интензитет; основни тон, вокалски форманти, сонантски форманти и концентрати шума, консонантски концентрати шума, транзиције. Индивидуални фонетски капацитет. Аудитивни аспект говорног израза; перцепција говорног израза; перцепција изолованих говорних сегмената; перцепција континуираног говора; нивои редунданце у перцепцији континуираног говора. Фонологија: Принципи фонолошке анализе. Појам фонолошке опозиције. Типологија фонолошких система у језицима света. Дистинктивна фонолошка обележја. Продуктивност фонолошких правила. Опсег фонолошких правила. Слоговна структура у језицима света. Супрасегментна фонологија.
    Садржај практичне наставеПрактично оспособљавање студената за анализу говорног израза.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    44
    Методе извођења наставеИнтерактивна настава уз примену савремених техничких средстава
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит70
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари