Navigacija

Opis predmeta

2126121 - Opšta lingvistika - Fonetika i fonologija

Specifikacija predmeta
Naziv Opšta lingvistika - Fonetika i fonologija
Akronim 2126121
Studijski program Jezik, književnost, kultura
Modul modul Opšta lingvistika sa stranim jezikom
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljenost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa verifikovanim naučnim činjenicama koje se odnose na artikulacioni, akustički i auditivni aspekt govornog izraza, upoznavanje principa koji upravljaju načinom organizovanja glasovnih sistema i pravila variranja glasovne strukture u jezicima sveta, kao i pojave i zakonitosti na suprasegmentnom nivou.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Stečena znanja o govornom izrazu, veštine u analizi govornog izraza i znanja o analizi principa organizacije glasovnih sistema, kao i poznavanje zakonitosti na suprasegmentnom nivou stvoriće studentima neophodnu osnovu za razumevanje i savladavanje sadržaja ostalih predmeta u okviru studijskog programa. Ova znanja i veštine biće primenljivi u više domena profesionalne delatnosti stručnjaka koji se školuju u okviru ovog studijskog programa.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Fonetika kao naučna disciplina (status fonetike u okviru lingvistike) – uže oblasti fonetike, grane fonetike; govorni izraz kao predmet proučavanja u fonetici; metode i tehnike istraživanja u fonetici; teorijski značaj i praktična primena fonetike; osvrt na istorijski razvoj proučavanja jezičkog izraza. Funkcija fiziološke baze govora u produkovanju govornih segmenata i suprasegmenata; funkcija induktora u govornoj produkciji; funkcija fonatora u govornoj produkciji; funkcija rezonatora u govornoj produkciji; funkcija artikulatora u govornoj produkciji. Akustičke karakteristike govornog izraza; trajanje, frekvencija, intenzitet; osnovni ton, vokalski formanti, sonantski formanti i koncentrati šuma, konsonantski koncentrati šuma, tranzicije. Individualni fonetski kapacitet. Auditivni aspekt govornog izraza; percepcija govornog izraza; percepcija izolovanih govornih segmenata; percepcija kontinuiranog govora; nivoi redundance u percepciji kontinuiranog govora. Fonologija: Principi fonološke analize. Pojam fonološke opozicije. Tipologija fonoloških sistema u jezicima sveta. Distinktivna fonološka obeležja. Produktivnost fonoloških pravila. Opseg fonoloških pravila. Slogovna struktura u jezicima sveta. Suprasegmentna fonologija.
    Sadržaj praktične nastave Praktično osposobljavanje studenata za analizu govornog izraza.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 4
    Metode izvođenja nastave Interaktivna nastava uz primenu savremenih tehničkih sredstava
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari