Навигација

Обука „Приступачна комуникација” 12. 12.

Време12. децембар 2023. 13:15
ПредавачТим Caritas Србија
ОрганизаторТим за додатну образовну подршку (ДОПС тим)
МестоУчионицa 11

У организацији Тима за додатну образовну подршку (ДОПС тим), у уторак, 12. децембра 2023. године, у 13.15 часова, у учионици 11, чланови Тима Caritas Србија држаће обуку на тему Приступачна комуникација.

Обука је намењена свима који желе да унапреде вештине комуникације, а посебно онима који у својој пракси имају контакт са различитим рањивим групама.

Приступачна комуникација значи да се сложена питања поједностављују и чине разумљивима за све људе са (и без) когнитивних потешкоћа, без губитка информација, омогућавајући друштвену, политичку и културну партиципацију за велику циљну групу. Поред особа са когнитивним потешкоћама, приступачна комуникација је значајна и за старије особе, особе које имају низак ниво образовања, не говоре српски језик, односно српски језик им није матерњи и слично. Дефинисан је и скуп правила која представљају важне смернице за израду јасних и једноставних текстова. Један од захтева Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, али и националних закона и прописа, јесте једнак приступ информацијама, као и употреба једноставног језика.

Обука предвиђена за 12. децембар подразумева основни ниво, који обухвата увод и упознавање са концептом приступачне комуникације, јасним и једноставним језиком, као и смерницама за комуникацију са рањивим групама.

Слике

  • /uploads/attachment/najava/11/dogadjaji-2.png