Navigacija

Obuka „Pristupačna komunikacija” 12. 12.

Vreme 12. decembar 2023. 13:15
Predavač Tim Caritas Srbija
Organizator Tim za dodatnu obrazovnu podršku (DOPS tim)
Mesto Učionica 11

U organizaciji Tima za dodatnu obrazovnu podršku (DOPS tim), u utorak, 12. decembra 2023. godine, u 13.15 časova, u učionici 11, članovi Tima Caritas Srbija držaće obuku na temu Pristupačna komunikacija.

Obuka je namenjena svima koji žele da unaprede veštine komunikacije, a posebno onima koji u svojoj praksi imaju kontakt sa različitim ranjivim grupama.

Pristupačna komunikacija znači da se složena pitanja pojednostavljuju i čine razumljivima za sve ljude sa (i bez) kognitivnih poteškoća, bez gubitka informacija, omogućavajući društvenu, političku i kulturnu participaciju za veliku ciljnu grupu. Pored osoba sa kognitivnim poteškoćama, pristupačna komunikacija je značajna i za starije osobe, osobe koje imaju nizak nivo obrazovanja, ne govore srpski jezik, odnosno srpski jezik im nije maternji i slično. Definisan je i skup pravila koja predstavljaju važne smernice za izradu jasnih i jednostavnih tekstova. Jedan od zahteva Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, ali i nacionalnih zakona i propisa, jeste jednak pristup informacijama, kao i upotreba jednostavnog jezika.

Obuka predviđena za 12. decembar podrazumeva osnovni nivo, koji obuhvata uvod i upoznavanje sa konceptom pristupačne komunikacije, jasnim i jednostavnim jezikom, kao i smernicama za komunikaciju sa ranjivim grupama.

Slike

  • /uploads/attachment/najava/11/dogadjaji-2.png