Навигација

ЛИНГВИСТИЧКИ СЕМИНАР ЗА СТУДЕНТЕ СРПСКЕ ФИЛОЛОГИЈЕ

Српски језик

- МЕТОДОЛОГИЈА ЛИНГВИСТИЧКИХ ИСТРАЖИВАЊА САВРЕМЕНОГ СРПСКОГ ЈЕЗИКА –

Тршић, 1–5. новембар 2023. године

Право учешћа на конкурсу имају студенти треће и четврте године српске филологије на основним академским студијама, као и студенти мастер и докторских студија истога усмерења. Позив се упућује србистичким катедрама на универзитетима у Србији и региону.

На семинару ће се обрађивати теме из различитих грана лингвистике: когнитивне лингвистике, анализе дискурса, лингвокултурологије, урбане дијалектологије, лингвистике у дигиталној хуманистици и етнолингвистике, а предавања и радионице реализоваће лингвисти са вишегодишњим научноистраживачким и наставним искуством.

Циљеви семинара су упознавање студената са савременим теоријама и основама истраживања у модерним лингвистичким дисциплинама, као и овладавање методама и научним техникама за самостално прикупљање и обраду језичке грађе на српском корпусу.

Исходи подразумевају обучавање студената за самостално приступање језичкој грађи: одабир предмета истраживања, критичко читање релевантне литературе, ескцерпција материјала и формирање корпуса, организовање стратегије и плана истраживања, анализа грађе, синтеза резултата.

Предвиђено је да семинар похађа 30 полазника, који ће претходно проћи селекцију на основу просечне оцене у току студија и мотивационог писма, које је саставни део пријавног обрасца у прилогу.

Пријавни образац послати на marina.nikolic@pr.ac.rs. Конкурс траје до 20. октобра 2023. године.

 

Координатор Лингвистичког семинара:

Проф. др Марина Николић