Navigacija

LINGVISTIČKI SEMINAR ZA STUDENTE SRPSKE FILOLOGIJE

Srpski jezik

- METODOLOGIJA LINGVISTIČKIH ISTRAŽIVANJA SAVREMENOG SRPSKOG JEZIKA –

Tršić, 1–5. novembar 2023. godine

Pravo učešća na konkursu imaju studenti treće i četvrte godine srpske filologije na osnovnim akademskim studijama, kao i studenti master i doktorskih studija istoga usmerenja. Poziv se upućuje srbističkim katedrama na univerzitetima u Srbiji i regionu.

Na seminaru će se obrađivati teme iz različitih grana lingvistike: kognitivne lingvistike, analize diskursa, lingvokulturologije, urbane dijalektologije, lingvistike u digitalnoj humanistici i etnolingvistike, a predavanja i radionice realizovaće lingvisti sa višegodišnjim naučnoistraživačkim i nastavnim iskustvom.

Ciljevi seminara su upoznavanje studenata sa savremenim teorijama i osnovama istraživanja u modernim lingvističkim disciplinama, kao i ovladavanje metodama i naučnim tehnikama za samostalno prikupljanje i obradu jezičke građe na srpskom korpusu.

Ishodi podrazumevaju obučavanje studenata za samostalno pristupanje jezičkoj građi: odabir predmeta istraživanja, kritičko čitanje relevantne literature, eskcerpcija materijala i formiranje korpusa, organizovanje strategije i plana istraživanja, analiza građe, sinteza rezultata.

Predviđeno je da seminar pohađa 30 polaznika, koji će prethodno proći selekciju na osnovu prosečne ocene u toku studija i motivacionog pisma, koje je sastavni deo prijavnog obrasca u prilogu.

Prijavni obrazac poslati na marina.nikolic@pr.ac.rs. Konkurs traje do 20. oktobra 2023. godine.

 

Koordinator Lingvističkog seminara:

Prof. dr Marina Nikolić