Навигација

Обновљен је Споразум о сарадњи између Универзитета у Београду и Кијевског националног универзитета Тарас Шевченко

Опште вести

13. маја, у згради ректората Универзитета у Београду, у присуству првих дама Украјине и Србије, министара иностраних послова обеју земаља и амбасадора Украјине у Србији  обновљен је Споразум о сарадњи између Универзитета у Београду и Кијевског националног универитета Тарас Шевченко. Споразум су потписали ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ћокић и проректор за међународну сарадњу и научно-наставни рад Кијевског националног универитета Тарас Шевченко проф. др Ксенија Смирнова. Церемонији потписивања су присуствовали и професори Катедре за славистику Филолошког факултета у Београду.

Претходни споразум о сарадњи између наших универзитета је потписан 1995. године. На основу тог споразума 150 студената-украјиниста Филолошког факултета у Београду сваке друге године  је одлазило на двонедељно усавршавање на Институту за филологију Кијевског националног универзитета „Тарас Шевченко“, у периоду од 2003. до 2018. године, а исти број украјинских србиста је боравио у наведеном периоду на Филолошком факултету у Београду, на основу реципроцитета.

Обновљени споразум отвориће нове перспективе за продубљивање сарадње између наших институција, а посебним чланом Споразума је предвиђено стварање Украјинског центра на Филолошком факултету у Београду и Српског центра на Институту за филологију Кијевског националног универзитета Тарас Шевченко.