Navigacija

Obnovljen je Sporazum o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko

Opšte vesti

13. maja, u zgradi rektorata Univerziteta u Beogradu, u prisustvu prvih dama Ukrajine i Srbije, ministara inostranih poslova obeju zemalja i ambasadora Ukrajine u Srbiji  obnovljen je Sporazum o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Kijevskog nacionalnog univeriteta Taras Ševčenko. Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Ćokić i prorektor za međunarodnu saradnju i naučno-nastavni rad Kijevskog nacionalnog univeriteta Taras Ševčenko prof. dr Ksenija Smirnova. Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i profesori Katedre za slavistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Prethodni sporazum o saradnji između naših univerziteta je potpisan 1995. godine. Na osnovu tog sporazuma 150 studenata-ukrajinista Filološkog fakulteta u Beogradu svake druge godine  je odlazilo na dvonedeljno usavršavanje na Institutu za filologiju Kijevskog nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“, u periodu od 2003. do 2018. godine, a isti broj ukrajinskih srbista je boravio u navedenom periodu na Filološkom fakultetu u Beogradu, na osnovu reciprociteta.

Obnovljeni sporazum otvoriće nove perspektive za produbljivanje saradnje između naših institucija, a posebnim članom Sporazuma je predviđeno stvaranje Ukrajinskog centra na Filološkom fakultetu u Beogradu i Srpskog centra na Institutu za filologiju Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko.